Enkele nieuwigheden in verband met ecocheques


49667

De NAR heeft een nieuwe cao 98bis getekend betreffende ecocheques. De voornaamste wijzigingen zijn de volgende (in werking vanaf 01/01/2011):

1. Informatieverstrekking aan de werknemers

In het kader van de informatie die aan de werknemers moet worden gegeven op het einde van hun arbeidsovereenkomst, moet elke werknemer in kennis gesteld worden van:

  • het aantal ecocheques waarop hij recht heeft en
  • het ogenblik waarop ze hem effectief afgegeven zullen worden (op het einde van de arbeidsovereenkomst of op hetzelfde moment als de andere werknemers).

2. Gelijkstellingen

a) Voor de berekening van de periode van tewerkstelling bij een werkgever moeten de gewone inactiviteitsdagen gelegen tussen twee arbeidsovereenkomsten meegeteld worden (bijvoorbeeld weekend tussen opeenvolgende contracten voor bepaalde duur of interimcontracten).

b) In cao nr. 98 werd voorzien dat er, in geval van schorsing van de arbeidsovereenkomst tijdens het betreffende kalenderjaar, bij de berekening van het aantal toe te kennen ecocheques rekening gehouden wordt met het aantal dagen waarvoor de betrokken werknemers loon of vakantiegeld hebben gekregen.

Deze formulering gaf aanleiding tot interpretatieproblemen. In geval van schorsing van de arbeidsovereenkomst moet voortaan rekening gehouden worden met de dagen waarvoor de betrokken werknemers loon hebben gekregen of de dagen tijdens welke de uitvoering van de arbeidsovereenkomst is geschorst ingevolge artikel 28, 1° van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten (= dagen waarop de onderneming wegens jaarlijkse vakantie gesloten is, alsook de dagen waarop de werknemer buiten die periode zijn jaarlijkse vakantie neemt). Met de dagen gedekt door een uitkering voor jeugd- of seniorvakantie moet dus rekening gehouden worden.

Deze bepaling is al van toepassing op de ecocheques die vanaf 1 januari 2011 worden afgegeven (ook op basis van een op dat moment reeds lopende referteperiode).

3. Bijzondere betalingswijze

Bij korte tewerkstellingsperiodes is de overeenstemmende waarde van de ecocheques die over een referteperiode verschuldigd zijn aan een bepaalde werknemer zeer klein.

Vanaf 1 januari 2011 wordt uitdrukkelijk bepaald dat, wanneer voor de referteperiode waarvoor ecocheques worden toegekend het totale bedrag aan ecocheques minder dan 10 euro bedraagt, de werkgever de keuze heeft om:

  • die ecocheques effectief af te geven;
  • dit bedrag te bruteren door het te verhogen met 50%, en het toe te voegen aan het brutoloon.  

4. Lijst van producten en diensten

De lijst van producten en diensten die met ecocheques kunnen worden gekocht, werd uitgebreid, met als voornaamste:

  • bepaalde ventilatiesystemen voor woningen
  • aankoop en onderhoud van elektrische scooters
  • verplaatsingen met autocar
  • aankoop van compost die voldoet aan de door de Gewesten gestelde voorwaarden
  • producten en diensten met het Europese ecolabel of het EU-logo voor biologische productie