Federale openbare gezondheidssectoren : financiering van bijkomend verlof in 2023

Van 

Het Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector is belast met de financiering van een aantal maatregelen voorzien in het sociaal akkoord betreffende de federale gezondheidssectoren 2005-2010. De werkgever die wil genieten van de financiering van de compenserende aanwervingen in het kader van de maatregel van bijkomend verlof, moet vóór 10 november 2023 een antwoordformulier naar de RSZ sturen.


1. Welke werkgevers kunnen profiteren van deze financiering van het Fonds Sociale Maribel?

Het Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector is belast met de financiering van een aantal maatregelen voorzien in het sociaal akkoord betreffende de federale gezondheidssectoren 2005-2010.

Deze maatregelen houden op geen enkele wijze verband met de toekenning en financiering van de bijkomende tewerkstelling in het kader van de Sociale Maribel.

Dit akkoord is van toepassing op de instellingen van de openbare sector die behoren tot de federale gezondheidssectoren:

  • Ziekenhuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen en beschut wonen;
  • ROB/RVT en de dagverzorgingscentra;
  • Diensten voor thuisverpleging;
  • Revalidatiecentra;
  • Wijkgezondheidscentra.

2. Welke maatregel van het sociaal akkoord betreffende de federale gezondheidssectoren 2005-2010 valt onder de financiering?

Dit is de maatregel van bijkomend verlof. Hierdoor kunnen de personeelsleden van minstens 52 jaar, die in de federale gezondheidssectoren tewerkgesteld zijn en die niet kunnen genieten van de maatregelen inzake eindeloopbaan van het meerjarenplan voor de gezondheidssector (zoals onderhoudspersoneel, keukenpersoneel, enz.), profiteren van een bepaald aantal bijkomende verlofdagen.

De toekenning van het aantal bijkomende verlofdagen is vastgesteld als volgt:

  • 52 jaar: 5 dagen;
  • 53 jaar: 8 dagen;
  • 54 jaar: 10 dagen;
  • 55 jaar: 13 dagen;
  • 56 jaar: 15 dagen;
  • 57 jaar: 18 dagen;
  • 58 jaar: 20 dagen.

De leeftijd die in beschouwing genomen wordt, is die bereikt op 1 januari van het jaar waarin de bijkomende verlofdagen zijn voorzien.

3. Wat zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van financiering?

Een van de voorwaarden voor het verkrijgen van een financiering is dat de werkgever het sociaal akkoord betreffende de federale gezondheidssectoren toepast.

De werkgever die onder toepassing van dit sociaal akkoord valt, en de maatregel van bijkomend verlof reeds effectief toepast of de maatregel een eerste keer in het jaar 2023 toepast, en die in aanmerking wenst te komen voor de verdere financiering van de reeds toegekende arbeidsplaatsen of voor de toekenning van (een) bijkomende arbeidsplaats(en), moet het daartoe bestemde antwoordformulier invullen en terug bezorgen per post tegen uiterlijk 10 november 2023 of bij voorkeur per e-mail op volgend adres:

RSZ

AD VII/ Sociale Maribel 

Victor Hortaplein 11

1060 Brussel   

E-mail: maribel@rsz.fgov.be

Werkgevers aan wie reeds bijkomende arbeidsplaatsen werden toegekend in 2022 of op een vroegere datum, dienen eveneens het formulier op de RSZ-website in te vullen indien zij verder wensen te genieten van de financiering.

Het ingevulde antwoordformulier dient ondertekend te worden door de 3 representatieve vakorganisaties.

4. Hoe hoog is de financiering?

Het bedrag van de financiële tussenkomst is vastgelegd op maximaal € 36.430,84 op jaarbasis per voltijds equivalent doch is beperkt tot de reële loonkost.

Voor het jaar 2023 zal het Fonds Sociale Maribel de financiële middelen voor de vervangende tewerkstelling verdelen op basis van de gegevens betreffende het totaal aantal bijkomende verlofdagen van de werknemers die het voordeel van de maatregel van bijkomend verlof toegekend krijgen.

5. Hoe moet deze financiering worden gebruikt?

De financiële middelen die het Fonds Sociale Maribel ter beschikking van de werkgever stelt, moeten aangewend worden voor de aanwerving van bijkomende werknemers of voor de verhoging van de arbeidstijd van werknemers die reeds in dienst zijn bij uw instelling, om een (gedeeltelijke) vervanging toe te laten van de werknemers die het voordeel van het bijkomend verlof toegekend krijgen.

6. Wat gebeurt er als de werkgever het antwoordformulier niet terugstuurt?

Indien de werkgever niet reageert binnen de vooropgestelde termijn, gaat het Fonds Sociale Maribel ervan uit dat de werkgever afstand doet van zijn recht op een eventuele tussenkomst tot financiering van  de vervangende tewerkstelling in het kader van het bijkomend verlof ten voordele van bepaalde categorieën personeelsleden voor het jaar 2023.

Bron : Administratieve instructies RSZ