Geen werk of niet (tijdig) op het werk wegens vliegverbod : wat met de arbeidsovereenkomst ?


46305

Het vliegverbod dat vanaf 16 april 2010 bestond ingevolge de vulkaanuitbarsting in IJsland, kon voor de werkgever tot gevolg hebben dat :

  • de uitoefening van zijn activiteit volledig onmogelijk was aangezien zij verband houdt met de luchtvaart en niet kon uitgeoefend worden wegens het vliegverbod (bv. onderhoud vliegtuigen, bagageafhandeling, catering …);
  • werken van bepaalde werknemers niet uitgeoefend konden worden wegens gebrek aan grondstoffen of onderdelen ;
  • de werknemer die in het buitenland was om professionele redenen, na beëindiging van zijn opdracht niet uit het buitenland kon terugkeren wegens het vliegverbod.

De RVA deelde ons mee dat de werkgever in dergelijke gevallen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht kan inroepen, wat de betrokken werknemers recht geeft op werkloosheidsuitkeringen. 

Datzelfde vliegverbod kon ook tot gevolg hebben dat de werknemer die met vakantie was in het buitenland, niet tijdig uit het buitenland kon terugkeren.

Dit was duidelijk een geval van overmacht dat de betrokken werknemer niet kon voorzien. Hij was op de dagen waarop hij niet heeft kunnen werken dus gewettigd afwezig voor zover hij zijn werkgever hiervan had verwittigd. De werkgever moet hem wel geen loon betalen voor deze dagen. Wij raden de werkgevers aan om eventueel overeen te komen met de werknemer om deze dagen om te zetten in vakantie- of andere betaalde afwezigheidsdagen (compensatierustdagen, recuperatiedagen, ...). Men kan hem daartoe echter niet verplichten. 

De RVA deelde ons mee dat de werkgever ook in dit geval tijdelijke werkloosheid wegens overmacht kan inroepen zodat de  werknemer tenminste recht op werkloosheidsuitkeringen heeft voor deze verloren dagen. 

Meer informatie hierover vindt u op de website van de RVA: www.rva.be