Geen werkbonus meer voor sommige betaalde sportbeoefenaars


67256

De betaalde sportbeoefenaars en sportbeoefenaars die verbonden zijn met een arbeidsovereenkomst worden aan de sociale zekerheid aangegeven op een bijzondere wijze. De maandelijkse berekeningsbasis van de sociale zekerheidsbijdragen wordt namelijk beperkt tot een forfaitair bedrag. ook al verdienen zij meer dan dat bedrag. Dit forfaitair bedrag is het maximumbedrag dat als basis dient voor de berekening van de werkloosheidsuitkeringen, 2.148,27 € sinds 1 april 2013. 

Deze bijzondere wijze van aangifte heeft tot gevolg dat deze sportbeoefenaars de werkbonus genieten. De werkbonus is een vermindering van de persoonlijke socialezekerheidsbijdragen voor werknemers met lage lonen 

Een koninklijk besluit van 8 mei 2014 (BS van 26 mei 2014) schaft de werkbonus af voor de sportbeoefenaars van wie de sociale zekerheidsbijdragen berekend worden op forfaitair bedrag. (de werkbonus wordt 0 €).De sportbeoefenaars die minder verdienen dan dit bedrag blijven de werkbonus genieten.

Deze maatregel treedt in werking vanaf 1 april 2014. In een tussentijdse instructie van 2 juni 2014 deelt de RSZ echter mede dat deze maatregel, door de laattijdige publicatie ervan, slechts in rekening moet worden gebracht voor de berekeningen van de lonen die betrekking hebben op een periode vanaf 1 juni 2014.