Herinnering: vergeet uw werken in onroerende staat niet aan te geven bij de RSZ!


68338

Sommige werkgevers moeten de werken die ze gaan uitvoeren vóór aanvang van de werken aangeven bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

Het lijkt ons nuttig nog eens in te gaan op deze verplichting.

Voor wie geldt deze aangifteplicht?

Het betreft aannemers die een overeenkomst hebben gesloten met een bouwheer voor het uitvoeren van bepaalde werken.

Als onderaannemer bent u er niet toe gehouden deze aangifte bij de RSZ te doen behalve als u op uw beurt een beroep doet op een onderaannemer. In dat geval moet u de hoofdaannemer hiervan in kennis stellen zodat hij zijn aangifte bij de RSZ met deze nieuwe gegevens kan aanpassen.

Welke werken moeten worden gemeld?

Het gaat over werken in onroerende staat. Onder “werken in onroerende staat” moet verstaan worden het inrichten, het herstellen, het onderhouden, het reinigen en het afbreken, geheel of ten dele, van een uit zijn aard onroerend goed alsmede elke handeling die zowel erin bestaat een roerend goed te leveren en het meteen op zodanige wijze aan te brengen aan een onroerend goed dat het onroerend uit zijn aard wordt.

Voorbeelden van werken in onroerende staat zijn :

  • metsel-en betonwerken;
  • dakwerken;
  • installatie en onderhoud van centrale verwarming;
  • schoonmaak- en onderhoudswerken;
  • Electriciteitswerken;
  • leggen van kabels;
  • plaatsen van metaalconstructies.

Meer inlichtingen hierover vindt u op de portaalsite van de Sociale Zekerheid in het bericht aan de aannemers van sommige werken: klik op de link

De aangifteplicht is dus niet beperkt tot de bouwsector, maar kan eveneens van toepassing zijn voor bepaalde werken in andere sectoren zoals metaalbouw (PC 111), elektriciens (PC 149.01) en schoonmaak (PC 121).

Voor sommige werken moet geen aangifte worden gedaan. Het betreft de volgende werken:

  • werken waarvoor geen beroep wordt gedaan op onderaannemers: geen aangifte als het bedrag lager is dan 30.000 €;
  • werken waarvoor een beroep wordt gedaan op slechts 1 onderaannemer: geen aangifte als het bedrag lager is dan 5.000 €;
  • werken voor de uitvoering waarvan twee of meer onderaannemers tussenkomen, moeten altijd worden aangegeven, ongeacht het bedrag ervan.

We merken hierbij op dat gevaarlijke werken van meer dan 5 werkdagen op basis van de welzijnswet altijd aan de FOD Werk moeten worden gemeld, ongeacht het bedrag ervan en ongeacht het aantal onderaannemers waarop een beroep wordt gedaan.

Hoe de aangifte verrichten?

Sinds 1 januari 2014 is het mogelijk deze aangifte te verrichten via een nieuwe onlinedienst "Aangifte van werken" op de portaalsite van de RSZ.

De RSZ maakt de meegedeelde informatie dan over aan andere instanties die deze informatie moeten krijgen (FOD WASO, NAVB).

De aannemer die geen aangifte doet, moet aan de RSZ een bedrag betalen dat gelijk is aan 5 % van het totaalbedrag van de werken exclusief btw.

Meer informatie?

Voor nadere informatie verwijzen we u naar "Veel gestelde vragen" op de portaalsite van de RSZ.