Het verschil tussen arbeiders en bedienden is discriminerend


52444

In een recent arrest van 7 juli 2011 besluit het Grondwettelijk Hof dat het verschil tussen arbeiders en bedienden ongrondwettelijk is en moet verdwijnen. Het Hof spreekt zich in het arrest uit over de verschillen in de opzeggingstermijnen en de toepassing van de carensdag.

Reeds in 1993 besloot het Hof dat het verschil in behandeling tussen arbeiders en bedienden niet meer redelijk en objectief was.

Sindsdien werden de opzeggingstermijnen van de arbeiders verlengd via sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten, de CAO nr 75 en onlangs nog door de wet van 12 april 2011.

Het Grondwettelijk Hof bepaalt in dit arrest uitdrukkelijk dat de wetgever nog  2 jaar de tijd heeft om het resterende verschil tussen arbeiders en bedienden helemaal weg te werken.

De huidige regels veranderen voorlopig niet door deze uitspraak maar kunnen wel nog maar maximum 2 jaar van toepassing zijn. Ook de nieuwe bepalingen met betrekking tot de opzeggingstermijnen, zullen zoals voorzien op 1 januari 2012 in werking treden (zie hiervoor ons artikel van 3 mei 2011).