Indexaties op 01/02/2014: de cijfers zijn beschikbaar!


65492

De sociale partners zijn het uiteindelijk eens geworden over de nieuwe berekeningsmethodologie van de consumptieprijsindex die wordt voorgesteld door de FOD Economie.

De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de FOD Economie deelde tevens de nieuwe gezondheidsindex van januari 2014 mee, die op die nieuwe wijze berekend is.
De nieuwe referentiebasis 2013 is voortaan beschikbaar voor de berekening van de indexering van de lonen, de sociale uitkeringen en de huurprijzen vanaf 1 februari 2014. De bezoekers van de website van Group S kunnen dus op de gebruikelijke plaats inzage nemen van het maandelijks overzicht van de loonaanpassingen voor februari 2014. De overgang van het basisjaar 2004 naar de nieuwe basis 2013 wordt tot stand gebracht door toepassing van de omzettingscoëfficiënt 0,8280.

De aangepaste berekeningswijze van de consumptieprijsindex blijkt voornamelijk uit een aanpassing van de indexkorf, een berekeningswijze die dichter aansluit bij het consumptiegedrag en een verbetering voor sommige categorieën van producten.

De nieuwe berekeningsmethodologie moet de evolutie van de inflatie sneller en nauwkeuriger weergeven. Het nieuwe systeem beantwoordt aan internationale aanbevelingen en leunt aan bij het door Eurostat gebruikte systeem.

Meer informatie over de nieuwe berekeningsmethodologie van de consumptieprijsindex en van de gezondheidsindex vindt u op de website van de  FOD Economie.