Inkomsten van bedrijfsleiders: gerichte fiscale controles in 2014


63997

De administratie van de FOD Financiën heeft in een bericht van begin oktober laten weten dat zij vanaf 2014 specifieke controles zullen uitoefenen op de inhouding van bedrijfsvoorheffing op bezoldigingen van bedrijfsleiders, alsook op de vermeldingen daaromtrent op de fiscale fiches.

In dat bericht brengt de administratie de algemene regels inzake de bedrijfsvoorheffing die verschuldigd is op inkomsten van bedrijfsleiders in herinnering. Daarnaast  wordt ook nog duidelijk gemaakt welke fiscale fiche er zal moeten worden opgesteld wanneer een Belgische of buitenlandse vennootschap de functie van bedrijfsleider uitoefent.

Wij vatten hier de belangrijkste punten van dat bericht voor u samen. Het volledige bericht kan u onderaan ook downloaden.

1. Inkomsten van bedrijfsleiders: verplichting tot inhouding van bedrijfsvoorheffing

De administratie van de FOD Financiën stelt vast dat een groot deel van de fiscale fiches 281.20 (bezoldigingen van bedrijfsleiders), wel een belastbaar inkomen vermelden, maar geen ingehouden bedrijfsvoorheffing. Nochtans moeten vennootschappen die schuldenaar zijn van belastbare bezoldigingen van bedrijfsleiders daarop wel degelijk bedrijfsvoorheffing inhouden en doorstorten aan de Schatkist.

Het betreft hier een wettelijke plicht, waaraan zij zich dus niet kunnen onttrekken. Ook het feit dat de bedrijfsleider voorafbetalingen doet op zijn belastingen kan de schuldenaar van die inkomsten niet ontslaan van zijn inhoudings- en doorstortingsplicht.

De administratie geeft de schuldenaars van de belastbare inkomsten van bedrijfsleiders die geen bedrijfsvoorheffing hebben ingehouden op die inkomsten nog tot het einde van dit jaar de tijd om hun toestand recht te zetten. Zo niet, zal men naast de wettelijke nalatigheidsinterest, ook ambtshalve en systematisch de in het WIB 92 voorziene administratieve sancties toepassen. Regulariseren is dus de boodschap.

2. Inkomsten toegekend aan Belgische of buitenlandse rechtspersonen die een functie van bedrijfsleider uitoefenen

Vaak worden inkomsten van rechtspersonen die een functie van bedrijfsleider uitoefenen ook vermeld op een fiscale fiche 281.20. Dat is echter verkeerd. Op welke fiscale fiche die inkomsten wel moeten worden vermeld en of er al dan niet bedrijfsvoorheffing op verschuldigd is, hangt af van het feit of het een buitenlandse of een Belgische rechtspersoon betreft.

De inkomsten toegekend aan een Belgische rechtspersoon die een functie van bedrijfsleider uitoefent, moeten, wanneer er geen factuur is opgesteld, worden vermeld op een fiscale fiche 281.50 (commissielonen, erelonen, enz.). Die inkomsten zijn niet onderworpen aan bedrijfsvoorheffing. Op de fiscale fiche moet in dat geval dus geen bedrijfsvoorheffing worden vermeld.

Inkomsten toegekend aan een buitenlandse rechtspersoon die de functie van bedrijfsleider uitoefent in een binnenlandse vennootschap, moeten worden vermeld op een fiscale fiche 281.30 (vak 10, f). Op die inkomsten moet er echter wel bedrijfsvoorheffing worden ingehouden (32,29%). Op de fiscale fiche 281.30 moet men in dat geval dus wel de ingehouden bedrijfsvoorheffing vermelden.

Meer info zie PDF...