Interprofessioneel akkoord 2011-2012


49814

Dinsdagavond zijn de vakbonden en de werkgeversorganisaties het na twee maanden onderhandeling eens geraakt over een ontwerp van interprofessionele akkoord. Het gaat hier wel om een “ontwerp van interprofessioneel akkoord". Dit zal dus nog moeten worden goedgekeurd door de hele achterban van de onderhandelaars. De socialistische bediendenvakbond liet zich in ieder geval al niet positief uit over dit ontwerp. Het bereiken van een interprofessioneel akkoord is ook belangrijk voor de sociale verkiezingen van 2012. De sociale partners moeten namelijk tot een akkoord komen wat betreft de personeelsdrempel voor de oprichting van een ondernemingsraad.

Wij geven u hieronder kort de punten die in dit ontwerp zijn opgenomen.

1. Lonen in 2011 en 2012

Vooreeerst heeft men gekozen voor het behoud van de automatische indexering van de lonen. Wat de loonsverhogingen betreft, stelt men voor om dit jaar geen loonsverhogingen te voorzien bovenop de indexatie. In 2012 zouden de eventuele conventionele loonsverhogingen 0,3% van de loonkost niet mogen overschrijden en dan nog enkel indien de economische situatie het toelaat.

2. Onderscheid arbeiders - bedienden

Daarnaast wordt er in dit ontwerp voor het eerst een stappenplan voorzien om een harmonisering van het arbeiders- en bediendestatuut te bereiken. De volledige uitwerking hiervan zou pas tegen eind 2012 klaar zijn. Belangrijk is dat de nieuwe regelingen enkel maar van toepassing zullen zijn op nieuwe arbeidsovereenkomsten.

3. Indexering van de sociale uitkeringen

Men besteedt ook aandacht aan de welvaartsvastheid van de sociale uitkeringen.

4. Verlenging bestaande afspraken 

Tenslotte worden een aantal bestaande afspraken verlengd voor de periode 2011-2012.

5. Tekst van het ontwerp

Wie meer wil weten over dit ontwerp kan de volledige tekst ervan raadplegen door op de hiernavolgende link te klikken : IPA