IPA 2011-2012: De regering zal moeten beslissen


50110

Sinds eind vorige week kennen we het definitief standpunt van alle werkgevers- en werknemersorganisaties over het ontwerp van interprofessioneel akkoord voor de jaren 2011 en 2012.

Het ACV keurde de ontwerptekst goed met een meerderheid van 67% van de stemmen, ondanks de verwerping ervan door hun grootste centrale, namelijk de Landelijke bediendencentrale (LBC). De socialistische vakbond ABVV en de liberale vakbond ACLVB verwierpen dit ontwerp echter. Het ACLVB is wel vragende partij om de onderhandelingen over het IPA opnieuw op te starten. Dit voorstel kan onder de sociale partners echter niet op bijval rekenen.

Bij de werkgeversorganisaties hebben het VBO, UNIZO en de UCM zich al achter het ontwerp geschaard.

De meeste kritiek vanwege de vakbonden kwam er op de krappe marges voor loonsverhogingen voor de komende twee jaren. Daarnaast verzetten ze zich ook tegen de manier waarop de harmonisering tussen het arbeiders- en bediendestatuut zou moeten worden bereikt. Ze vinden dat dit ontwerp te weinig biedt aan de arbeiders en dat de bedienden er te veel bij verliezen. Ook de sociale zekerheid zou te zwaar onder druk worden gezet.

De werkgeversorganisaties VBO, UNIZO en UCM vragen nu aan de regering om het IPA toch integraal uit te voeren, aangezien voor hen de meerderheid van de sociale partners het ontwerp heeft goedgekeurd. Deze kwestie zal woensdag 9 februari op de agenda van de regering staan.

Aangezien de huidige regering er een van ‘lopende zaken’ is, is het niet geheel duidelijk of zij over voldoende bevoegdheid beschikken om een regeling te voorzien betreffende de harmonisering van het arbeiders- en bediendestatuut. Wat betreft de loonnorm zouden zij wel kunnen ingrijpen.

Het parlement heeft intussen een wet goedgekeurd die enerzijds een aantal crisismaatregelen verlengt en anderzijds een aantal bepalingen uit het IPA uitvoert (verlenging maatregelen halftijds brugpensioen, innovatiepremie, …). De wettelijke uitvoering van het IPA kan echter maar uitwerking krijgen wanneer het IPA ondertekend wordt en wordt neergelegd op de dienst Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD WASO.

Aangezien er op dit moment nog geen IPA is, is er voorlopig ook geen indicatie voor de te volgen richtlijnen wat betreft de loonsverhogingen. Wij raden de werkgevers alleszins aan om nog niet in te gaan op de looneisen vanwege de syndicale afvaardiging binnen hun onderneming. De kans bestaat namelijk dat er toch nog een interprofessioneel akkoord komt of dat er vanuit de regering een regeling wordt voorzien wat betreft de loonnorm. Dat zou kunnen betekenen dat er op sectoraal niveau ook nog loonsverhogingen worden doorgevoerd, waardoor zij tweemaal langs de kassa zouden moeten passeren. Het sociaaljuridisch departement van Groep S - Sociaal secretariaat vzw kan u hierin bijstaan.

Het wordt vooral uitkijken naar de initiatieven die vanuit de politiek zullen worden genomen. Ook kunnen we ons verwachten aan een aantal syndicale acties. In ieder geval houden wij u op de hoogte van het verdere verloop hiervan.