Jaarverslag externe preventiedienst : nieuw model


47353

Op 24 juni 2010 verscheen in het Belgisch Staatsblad een ministerieel besluit tot vaststelling van het model van jaarverslag van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk. Dit besluit vervangt het oude model dat dateert van 1981. 

In België geldt voor elke werkgever de verplichting tot oprichting van een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk. Deze heeft de taak om samen met de werkgever in te staan voor het welzijn van de werknemers tijdens de uitvoering van hun arbeidsovereenkomst. Eventueel kan er ook beroep gedaan worden op een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, wanneer de interne dienst niet alle taken zelf kan uitvoeren.

Deze externe diensten voor preventie en bescherming op het werk zijn verplicht een jaarverslag op te stellen waarin alle relevante informatie betreffende de externe dienst  moet worden opgenomen. Het gaat om de identificatiegegevens van de dienst, zijn personeel, het aantal onderzochte werknemers, het aantal specifieke medische onderzoeken, de inentingen, het voortgezet gezondheidstoezicht, de gevoerde preventiecampagnes, de deelname aan de vergaderingen van het comité voor preventie en bescherming op het werk of van het overlegcomité, …

Het jaarverslag wordt voorgelegd aan de raad van bestuur van de vereniging, het adviescomité en aan de administratie van de arbeidshygiëne en –geneeskunde.

Een ministerieel besluit van 9 juni 2009 (BS 24 juni 2010), voert nu een nieuw model in voor de opstelling van het jaarverslag. Elk jaarverslag moet opgesteld worden naar de vorm en de inhoud van dit model.

Dit besluit treedt in werking op 4 juli 2010.

Het model vindt u via volgende link : Ministerieel Besluit tot vaststelling van het model van jaarverslag van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk.

(Bron : 9 juni 2010 – Ministerieel Besluit tot vaststelling van het model van jaarverslag van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, BS 24 juni 2010, p. 39001)