Meer jobs voor werklozen en leefloners in de sector van de dienstencheques


58988

Ingevolge een koninklijk besluit van 3 augustus 2012 (B.S. 17 augustus 2012) moet in de sector van de dienstencheques zestig procent (60%) van de nieuwe werknemers die worden aangeworven met een arbeidsovereenkomst dienstencheques in elke exploitatiezetel van de erkende onderneming, uitkeringsgerechtigde volledig werkloze en/ of gerechtigde op een leefloon zijn. Deze verplichting geldt per kwartaal.

Bijvoorbeeld:Als u in een kwartaal 10 nieuwe werknemers in dienst neemt, dan moeten 6 (60% van 10 = 6) van die nieuwe werknemers uitkeringsgerechtigde volledig werkloze en/of gerechtigde op een leefloon zijn.

Opmerking: voor de bepaling van het aantal nieuwe werknemers dat uitkeringsgerechtigde volledig werkloze en/of gerechtigde op een leefloon moet zijn, wordt het aantal afgerond naar de dichtste eenheid. Zo wordt 0,5 afgerond naar 1.

Verduidelijking van enkele begrippen:

  • Exploitatiezetel: de verplichting geldt voor elke exploitatiezetel van een onderneming. De exploitatiezetel is elke vestiging of activiteitencentrum met een bepaalde stabiliteit. Er kunnen dus veel exploitatiezetels zijn voor een zelfde onderneming en dus zelfs voor een zelfde rechtsentiteit;
  • Uitkeringsgerechtigde volledig werkloze: hij die op het ogenblik van de indienstneming werkloosheids- of inschakelingsuitkeringen ontvangt of hij die in de loop van de maand van indienstneming en de 6 kalendermaanden daaraan voorafgaand, gedurende minstens 78 dagen, gerekend in het zesdagenstelsel, werkloosheids- of inschakelingsuitkeringen heeft ontvangen;
  • Gerechtigde op een leefloon: hij die op het ogenblik van de indienstneming gerechtigd is op een leefloon of hij die in de zes maanden voorafgaand aan de maand van indienstneming gedurende minstens drie maanden gerechtigde was op een leefloon;
  • Worden niet beschouwd als nieuwe werknemers, de werknemers die in de maand, voorafgaand aan de dag van hun indienstneming tewerkgesteld waren als werknemer met een arbeidsovereenkomst dienstencheques bij een andere erkende onderneming.

Procedure:

Elke exploitatiezetel moet in het bezit zijn van een attest van de RVA of van het OCMW. Dit attest bewijst dat de nieuwe werknemer aan de bovengenoemde voorwaarden voldoet. Deze attesten moeten op de exploitatiezetel worden bijgehouden.

De werknemer moet het hierboven bedoelde attest uiterlijk op de dertigste dag volgend op die van de indienstneming aanvragen bij het bevoegde werkloosheidsbureau of bij het OCMW. Ook de werkgever kan dit attest aanvragen binnen dezelfde termijn.

Het attest is beschikbaar op de website van de RVA (Attest C63 « Werkloosheidsattest »).

Vrijstelling:

In afwijking van de bovengenoemde algemene regel, kan de exploitatiezetel van een erkende onderneming bij de directeur van het werkloosheidsbureau van de RVA een gemotiveerd verzoek indienen om voor een kwartaal geheel of gedeeltelijk vrijgesteld te worden van de bovengenoemde verplichting.

Na raadpleging van de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling, kan de directeur van het werkloosheidsbureau een vrijstelling toestaan als hij meent dat er onvoldoende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen en/of gerechtigden op een leefloon zijn om de betrekking in te vullen op de exploitatiezetel van de erkende onderneming (evenwel rekening houdend met de regels van de passende betrekking).

Het formulier «Aanvraag om vrijstelling van de tewerkstellingsverplichting in het kader van de dienstencheques » is beschikbaar op de website van de RVA.

Datum van inwerkingtreding:

De onderhavige reglementering is in werking getreden op 1 juli 2012.

Het KB voorziet evenwel in een overgangsregeling voor het derde kwartaal 2012 (van 1 juli 2012 tot en met 30 september 2012). Alle nieuwe arbeidsovereenkomsten dienstencheques afgesloten vanaf 1 juli 2012 tot op de publicatiedatum van het KB, zijnde 17 augustus 2012, worden niet geteld in het kader van de aanwervingsverplichting van 60 %.

Voorbeeld: in het derde kwartaal van 2012 nam u 20 werknemers in dienst waarvan 10 in juli. De eerste tien aangeworven werknemers worden niet meegeteld maar wel de 10 volgende en van die 10 volgende moeten er 6 (60% van 10) volledige uitkeringsgerechtigde werkloze en/of gerechtigde op een leefloon zijn.