Minimale voorschriften inzake veiligheid van elektrische installaties op de arbeidsplaats


60461

Door het nieuwe koninklijk besluit van 4 december 2012 betreffende de minimale voorschriften inzake veiligheid van elektrische installaties op arbeidsplaatsen moeten alle elektrische installaties op de arbeidsplaatsen voortaan voldoen aan de bepalingen van het Algemeen Reglement op de elektrische installaties. Bovendien moeten zij het voorwerp uitmaken van een gelijkvormigheidsonderzoek en moeten zij aan een periodieke controle worden onderworpen.

Voor de oude elektrische installaties moet deze periodieke controle voor de eerste keer vóór 1 januari 2014 gebeuren. Daarenboven kan er voor deze installaties worden afgeweken van de minimale voorschriften betreffende de uitvoering van de installatie.

Onder oude elektrische installatie wordt verstaan: de elektrische installatie, waarvan de uitvoering ter plaatse is aangevangen:

  • ten laatste op 1 oktober 1981 voor de elektrische installaties van de inrichtingen die geen elektriciteitsdienst hebben die bestaat uit gewaarschuwde of bevoegde personen;
  • ten laatste op 1 januari 1983 voor de andere installaties.

De oude elektrische installaties moeten uiterlijk op 31 december 2014 in regel worden gebracht met de bepalingen inzake risicobeoordeling en algemene preventiemaatregelen en uiterlijk op 31 december 2016 voldoen aan de bepalingen betreffende de minimale voorschriften (voor zover zij daar niet van afwijken). Voor sommige elektrische installaties mag de werkgever deze datum overschrijden met een maximale termijn van 2 jaar, mits hij vóór het verstrijken van die datum én op advies van de bevoegde preventieadviseur en van het Comité, een gedetailleerd uitvoeringsplan heeft opgesteld.

Het nieuwe koninklijk besluit bevat verder de volgende afdelingen:

  • de risicobeoordeling en algemene preventiemaatregelen;
  • de minimale voorschriften betreffende de uitvoering van de elektrische installatie;
  • de werkzaamheden aan elektrische installaties;
  • de controle van elektrische installaties;
  • de bekwaamheid en opleiding van de werknemers en instructies voor de werknemers;
  • het dossier van de elektrische installatie.

Het koninklijk besluit van 2 juni 2008 betreffende de minimale voorschriften inzake veiligheid van bepaalde oude elektrische installaties op arbeidsplaatsen wordt hiermee opgeheven en de minister van werk wordt belast met de uitvoering van het nieuwe koninklijk besluit.

Meer informatie kan u vinden op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.