MOBIB-kaart: Hoe de werkgeverstussenkomst in de verplaatsingskosten woon-werkverkeer berekenen?


63053

Vanaf eind maart 2013 worden de 'papieren' abonnementen van NMBS geleidelijk vervangen door de nieuwe MOBIB-kaart.

De MOBIB-kaart is een chipkaart die verschillende abonnementen van de NMBS en/of de MIVB kan bevatten. De abonnementen voor De Lijn of Tec zijn nog steeds 'papieren' abonnementen en worden tot op heden nog niet op de MOBIB-kaart opgeladen. Het is de intentie van de vervoersmaatschappijen om ook de abonnementen van De Lijn en Tec in de toekomst aan de MOBIB-kaart toe te voegen.

Voor de berekening van de werkgeverstussenkomst is er geen wijziging ten opzichte van de 'papieren' abonnementen. Op de MOBIB-kaart kunnen verschillende abonnementen opgeladen worden. Het volstaat om een opsplitsing te maken tussen de verschillende abonnementen om zo, per abonnement, de werkgeverstussenkomst te berekenen.

Wanneer een werknemer een nieuw abonnement op zijn/haar MOBIB-kaart oplaadt, ontvangt hij/zij een attest waarop de prijs van het abonnement vermeld wordt. Op basis van dit attest kan de werkgeverstussenkomst berekend worden. Dit systeem wordt reeds toegepast door de MIVB, aangezien zij al langer gebruik maken van het systeem van de MOBIB-kaart.