Nieuwe berekening van de opzeggingsvergoeding bij vermindering van arbeidsprestaties ten gevolge van ouderschapsverlof


44456

Wat voorafging …

Het Hof van Cassatie had reeds meermaals bevestigd dat de opzeggingsvergoeding in geval van eenzijdige beëindiging door de werkgever, in beginsel moet worden berekend op basis van het loon waarop hij recht heeft op het tijdstip van kennisgeving van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. In haar arresten ging het veelal om het geval van gewone loopbaanonderbreking.

Maar het ouderschapsverlof is een recht dat Europese bescherming geniet en dus heeft het Hof van Cassatie een prejudiciële vraag gesteld aan het Hof van Justitie.

Hof van Justitie

In haar arrest stelt het Hof van Justitie immers dat in geval van eenzijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst door de werkgever tijdens het stelsel van verminderde arbeidsprestaties, zonder dringende reden of zonder inachtneming van de wettelijke bepaalde opzeggingstermijn, de aan de werknemer verschuldigde opzeggingsvergoeding dient te worden berekend op grond van het basisloon van de werknemer, dus alsof de werknemer zijn arbeidsprestaties niet had verminderd in het kader van het ouderschapsverlof.

Wet diverse bepalingen van 30/12/2009

Artikel 90 van deze wet heeft alles wettelijk geregeld: Indien de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd tijdens een periode van verminderde activiteit ten gevolge van ouderschapsverlof, dan wordt het lopend loon, dat dient als basis voor de berekening van de opzeggingsvergoeding, beschouwd als het loon dat de werknemer zou hebben verdiend indien hij zijn arbeidsprestaties niet had verminderd.

Opgelet: deze nieuwigheid geldt enkel voor het ouderschapsverlof en niet voor tijdskrediet noch voor enige andere vorm van thematisch verlof.

Inwerkingtreding

Deze nieuwe maatregel treedt in werking op 10 januari 2010.

Wat met de beschermingsvergoeding bij onterecht ontslag?

Tot nu toe werd die berekend op basis van de verminderde prestaties (nl. deeltijds loon), maar blijft dit door deze verandering zo?

Wij zijn van mening van wel. De wet diverse bepalingen spreekt immers enkel over aanpassing van de berekening van de opzeggingsvergoeding (niet over de beschermingsvergoeding) en verwijst hiervoor naar de desbetreffende artikelen van de herstelwet en niet naar het artikel dat betrekking heeft op de beschermingsvergoeding.

Hieruit leiden wij af dat de beschermingsvergoeding moet worden berekend op basis van het deeltijdse loon.

Het is wachten op rechtspraak die deze interpretatie kan staven of zal weerleggen. 

Samenvatting:

Tot 10/01/2010:

  • om opzeggingstermijn te bepalen: rekening houden met het loon alsof de werknemer zijn prestaties niet heeft verminderd (= voltijdse loon)
  • om opzeggingsvergoeding te berekenen: op basis van het loon van verminderde prestaties (= deeltijds loon)

Vanaf 10/01/2010:

  • om opzeggingstermijn te bepalen: rekening houden met het loon alsof de werknemer zijn prestaties niet heeft verminderd ( = voltijds loon)
  • om opzeggingsvergoeding te berekenen: op basis van het voltijdse loon

Zie ook ons artikel van 02/11/2009