Nieuwe maatregelen om fraude te bestrijden !


57684

Naast de hoofdelijke aansprakelijkheid die reeds bestaat in de bouwsector (PC 124 - cf. onze sectorale documentatie, hoofdstuk 3702), heeft de wetgever nieuwe maatregelen getroffen om fraude te bestrijden.

Deze nieuwe maatregelen zijn van toepassing vanaf 16 april 2012 (art. 61 en volgende van de programmawet I van 29 maart 2012 - B.S. van 6 april 2012) en kunnen worden samengevat in drie punten:

1.  Hoofdelijke aansprakelijkheid uitgebreid tot alle sectoren

Zoals in de sector van de bouw, heeft de wetgever beslist   hoofdelijke aansprakelijkheid in te voeren in alle sectoren tussen de opdrachtgever, de aannemer en elke onderaannemer voor wat betreft de betaling van de schulden:

  • sociale schulden = alle sommen die een werkgever aan de RSZ verschuldigd kan zijn;
  • fiscale schulden = alle sommen die een werkgever aan de fiscus verschuldigd kan zijn.

De paritaire comités zullen zelf moeten bepalen hoe zij die hoofdelijke aansprakelijkheid gaan toepassen en dat zal niet noodzakelijkerwijze op dezelfde manier zijn als in het paritair comité voor het bouwbedrijf. 

Maar onthoud nu al dat er gewag wordt gemaakt van een inhouding van 35% van het verschuldigde bedrag (zonder BTW) in geval van hoofdelijke aansprakelijkheid tussen de aannemer en/of de onderaannemers voor de sociale schulden.

2. Getrapte hoofdelijke aansprakelijkheid

Er wordt een getrapte hoofdelijke aansprakelijkheid ingesteld welke het mogelijk maakt telkens een stap terug te zetten naar een vorig niveau om aldus de strijd te kunnen aangaan tegen de zogenaamde « legedoosfirma’s » en « spookfirma’s ».Natuurlijk, zal de aannemer die een beroep heeft gedaan op de in gebreke blijvende onderaannemer, als eerste worden aangesproken.

Met andere woorden, wanneer de RSZ een vordering heeft op een aannemer dan gaat hij zich kunnen wenden tot de onderaannemer van de werkgever als er geen betaling is binnen 30 dagen na de betekening van het bevel tot betaling, vervolgens tot de onderaannemer van de onderaannemer en zo voort.

3. Hoofdelijk aansprakelijkheid voor de betaling van de lonen

Vanaf vandaag bestaat er ook een hoofdelijk aansprakelijkheid voor wat betreft de betaling van de lonen.

Deze aansprakelijkheid  is over ‘t algemeen een aansprakelijkheid voor alle sommen die verschuldigd zijn aan de werknemer als gevolg van de arbeidsrelatie en meer bepaald bijvoorbeeld, een hoofdelijke aansprakelijkheid wanneer het minimumloon van de sector niet wordt toegepast.

Deze maatregel vergroot in aanzienlijke mate de aansprakelijkheid van de werkgever en dwingt hem ertoe zeer attent te zijn in de keuzes die hij maakt bij het aangaan van commerciële relaties. De werkgever hoopt zodoende fraude beduidend te kunnen uitschakelen.

Wordt voortgezet... 

Er moeten bij koninklijk besluit nog een aantal concepten worden bepaald, zoals het doorgeven van de informatie naar de RSZ, de manier waarop de inhoudingen zullen gedaan worden,...

Wij brengen u zeker op de hoogte zo gauw de koninklijke besluiten terzake verschijnen.

Tot slot houden wij ook in het oog hoe het de invoering van de hoofdelijke aansprakelijkheid in de andere paritaire comités zal vergaan.