Nieuwe regeling tijdskrediet: hoe gaat de RVA om met nieuwe aanvragen?


55022

Het stelsel van het tijdskrediet wordt grondig hervormd. Dat vloeit voort uit het regeerakkoord dat uitgevoerd zal worden door de regering Di Rupo I (zie ook ons artikel hierover). De nieuwe regelingen zouden ingaan vanaf 2012. In afwachting van de effectieve doorvoering van de hervorming, blijft de vraag hoe de RVA zal omspringen met aanvragen tot tijdskrediet. De RVA plaatste daarover een bericht op haar website. Wij schetsen de inhoud voor u:

4 scenario’s zijn mogelijk

1. Aanvraag thematisch verlof (ouderschapsverlof, palliatief verlof, medische bijstand)

  • Alle aanvragen worden behandeld, ongeacht datum aanvraag of datum aanvang

2. Aanvraag loopbaanonderbreking of tijdskrediet waarvan de aanvang voor 1 januari 2012 ligt

  • Alle aanvragen worden behandeld volgens de huidige regelgeving

3. Aanvraag (na 20 november 2011) van een loopbaanonderbreking (of een verlenging daarvan) waarvan de aanvang op 1 januari 2012 of later ligt

  • Alle aanvragen worden behandeld volgens de huidige regelgeving, tenzij het krediet van 60 maanden opgebruikt is

4. Aanvraag (na 20 november 2011) van een tijdskrediet (of ene verlenging daarvan) waarvan de aanvang op 1 januari 2012 of later ligt

  • Alle aanvragen worden opgeschort

 

Pro memorie: wat zijn de hervormingen inzake tijdskrediet die op stapel staan?

Het niet-gemotiveerde gewone tijdskrediet met uitkering zal beperkt worden tot één jaar voltijds equivalent (= één jaar voltijds, twee jaar halftijds of vijf jaar één vijfde).

De voorwaarden voor dit gewone tijdskrediet worden strenger. Men zal reeds 5 jaar aan de slag moeten zijn, waarvan 2 jaar in de huidige onderneming.

Het huidige stelsel van het 1/5-tijdskrediet wordt afgeschaft.

Het gemotiveerd tijdskrediet zal een maximumduur kennen van drie jaar over het geheel van de loopbaan en dit ongeacht het stelsel (deeltijds of voltijds). Aan de voorwaarden voor het gemotiveerd tijdskrediet verandert niets. De lijst met motiveringen zal worden aangepast, zonder echter te raken aan het zorgkrediet voor een ziek kind.

Het bijzondere tijdskrediet voor oudere werknemers met verhoogde uitkeringen wordt strenger. De leeftijdsvoorwaarde gaat naar 55 jaar en de loopbaanvoorwaarde naar 25 jaar. Zware beroepen behouden een andere regeling.

Vanaf 2012 zullen de voltijdse en de halftijdse loopbaanonderbreking tot maximum 60 maanden worden beperkt. Na deze eerste fase zal het loopbaanonderbrekingsstelsel geleidelijk met dat van het tijdskrediet worden gelijkgeschakeld. Deze gelijkschakeling moet in 2020 rond zijn.