Nieuwe socialezekerheidsbijdragen en -inhoudingen op (pseudo)brugpensioenen. Deel IV : halftijds brugpensioen


45854

Na aangekondigd te zijn eind 2006 en na vele keren te zijn uitgesteld, wordt het nieuwe systeem van socialezekerheidsbijdragen en -inhoudingen op de brugpensioenen, pseudobrugpensioenen en tijdskredietaanvullingen (DECAVA) dan toch van kracht op 1 april 2010.

De wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen (B.S. van 28 december 2006) bevat de basisprincipes betreffende de inning van de patronale bijdragen die verschuldigd zijn op de brugpensioenvergoedingen. Deze wet werd gewijzigd door de programmawet van 30 december 2009 (B.S. van 30 december 2009) en door de wet van 30 december 2009 houdende diverse bepalingen (B.S. van 31 december 2009). Er zal ook een Koninklijk uitvoeringsbesluit voor die nieuwe maatregelen worden uitgevaardigd.

De analyse die volgt is gebaseerd op die wetten en dit ontwerp van Koninklijk besluit. Zij zal dus pas bevestigd zijn na de officiële publicatie van de nog te verwachten teksten.

Hieronder volgt het deel gewijd aan het halftijds brugpensioen.

1. Werkgeversbijdrage ?

De regeling is op dat niveau nog niet veranderd. Anders gezegd, wanneer een werkgever de werkloosheidsuitkering van een werknemer in halftijds brugpensioen aanvult met een bijkomende vergoeding, dan zijn er geen werkgeversbijdragen verschuldigd daarop.

2. Inhouding voor de werknemer

Tot 31 maart 2010 gebeuren er twee inhoudingen:

  • een inhouding van 3,5 % ten gunste van de RVP door de debiteur van de aanvullende vergoeding;
  • een bijdrage van 1% door de RVA op de werkloosheidsuitkering.

Vanaf 1 april 2010 zullen die twee inhoudingen worden samengevoegd in één enkele inhouding gelijk aan 4,5%.

Deze inhouding voor de werknemer zal berekend worden door de schuldenaar van de aanvullende vergoeding op de som van de werkloosheidsuitkering en de aanvullende uitkering halftijds brugpensioen.

Het totaal bedrag van de volledige vergoeding (d.w.z. werkloosheidsuitkeringen + aanvullende uitkering halftijds brugpensioen) mag door deze inhouding echter niet verminderd worden tot een bedrag lager dan een bepaalde drempel.

De persoonlijke inhouding word elk kwartaal aangegeven en betaald aan de RSZ via de DmfA.