Nieuwe verplichte vermeldingen in de collective arbeidsovereenkomsten


57610

De collectieve arbeidsovereenkomsten moeten nieuwe verplichte vermeldingen bevatten

Wanneer u de arbeids- en/of loonvoorwaarden van uw werknemers wenst aan te passen dan kan u dat doen met een bedrijfscollectieve arbeidsovereenkomst.

Elke ondernemings-C.A.O. bevat een aantal verplichte vermeldingen. Die vermeldingen worden opgesomd in de wet van 5 december 1968 op de C.A.O.’s en de paritaire comités:-         benaming van de partijen, -         toepassingsgebied van de C.A.O., -         geldigheidsduur van de C.A.O., -         datum waarop de cao werd gesloten,-         handtekening van de partijen,-         ondernemingsnummer, enz..

Wanneer één van die vermeldingen ontbreekt dan kan de FOD WASO de registratie van de C.A.O. op de griffie van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen weigeren.

Vanaf 9 april 2012 moeten er nieuwe vermeldingen in de ondernemings-cao staan: de registratiedatum en het registratienummer van de CA.O. of van de voorheen neergelegde cao die werden veranderd, verlengd of afgeschaft door de nieuwe C.A.O.

Ondanks deze nieuwe verplichting zijn de partijen die een ondernemings-C.A.O. van onbepaalde duur of een C.A.O. van onbepaalde duur met een verlengingsclausule opzeggen daarom niet vrijgesteld van het neerleggen van die opzegging van de C.A.O. bij de FOD WASO. Het neerleggen van die opzegging bij de Griffie van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen blijft verplicht.

Bron : Artikelen 55 en 56 van de wet van 29 maart 2012 houdende diverse bepalingen (B.S. van 30 maart 2012)