Nieuwe werkuitkering voor werkzoekenden met een verminderde arbeidsgeschiktheid


52942

De werkuitkering werd in het leven geroepen in het kader van het Plan Activa dat in werking trad op 1 januari 2002.  Dit plan had als doel een verbeterde integratie van bepaalde groepen van werklozen op de arbeidsmarkt door hun aanwerving aantrekkelijk te maken voor werkgevers. Zo opende het Plan Activa onder bepaalde voorwaarden ook het recht op verminderingen van de werkgeversbijdragen aan het stelsel van de sociale zekerheid bij de aanwerving van deze categorieën van werklozen.

Wat houdt de werkuitkering ook alweer in ?

De werkuitkering houdt in dat de werkgever een activering van de werkloosheidsuitkeringen kan genieten bij de aanwerving van uitkeringsgerechtigde volledig werklozen die voldoen aan bepaalde voorwaarden.  Deze activering gebeurt onder de vorm van een forfaitair bedrag dat ten laste is van de RVA en dat de werkgever dan in mindering kan brengen op het nettomaandloon van de werknemer. De RVA stort het bedrag rechtstreeks aan de werknemer. 

De modaliteiten van de werkuitkering worden bepaald door verschillende criteria, zoals de leeftijd en de periode van inschrijving als werkzoekende.

Vanaf 1 september 2011 bestaat er een nieuwe werkuitkering voor werkzoekenden met verminderde arbeidsgeschiktheid.

Wat verstaat men onder werkzoekende met verminderde arbeidsgeschiktheid?

Een werkzoekende met verminderde arbeidsgeschiktheid is :

  1. een niet werkende werkzoekende die voldoet aan de medische voorwaarden om recht te hebben op een inkomensvervangende of integratietegemoetkoming.
  2. een niet werkende werkzoekende die als doelgroepwerknemer tewerkgesteld was bij een werkgever die valt onder het toepassingsgebied van het Paritair Comité voor de beschutte en sociale werkplaatsen
  3. een niet werkende werkzoekende gehandicapte die het recht op verhoogde kinderbijslag opent op basis van een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van minstens 66%.
  4. een niet werkende werkzoekende die in het bezit is van een attest afgeleverd door de Algemene Directie Personen met een Handicap van de FOD Sociale Zekerheid voor het verstrekken van sociale en fiscale voordelen.

Aan welke voorwaarden dient men te voldoen om recht te hebben op deze werkuitkering ?

De voorwaarden variëren volgens de leeftijd.  De werknemer heeft recht op de werkuitkering indien hij op de datum van aanwerving een werkzoekende is met een verminderde arbeidsgeschiktheid of een uitkeringsgerechtigde volledige werkloze met een definitieve arbeidsongeschiktheid van ten minste 33%. Het volstaat reeds om één dag als werkzoekende ingeschreven te zijn. Voor werknemers van minder dan 45 jaar geldt nog de bijkomende voorwaarde dat zij niet langer leerplichtig zijn of dagonderwijs volgen.

Waarop heeft men recht?

De werknemers die aan deze voorwaarden voldoen zijn gedurende de maand van indiensttreding en de 23 volgende kalendermaanden gerechtigd op een werkuitkering van maximum 500 euro per maand.  Het bedrag wordt proportioneel berekend op basis van de effectieve prestaties van de werknemer.

Formaliteiten

Om het recht op een werkuitkering te openen dient de werknemer in het bezit te zijn van een werkkaart.  Deze kan worden aangevraagd bij het plaatselijk RVA-kantoor. De aanvraag dient te gebeuren binnen de dertig dagen volgend op de indiensttreding. 

Verder dient er een bijlage Activa bij de arbeidsovereenkomst te worden opgemaakt.

Elke maand dient de werkgever op het einde van de maand aan de werknemer een formulier C78 ACTIVA te overhandigen waarmee deze laatste bij zijn uitbetalinginstelling zijn werkuitkering kan ontvangen.  Deze gegevens kunnen ook op elektronische wijze worden aangegeven.  De werkgever bezorgt in dat geval een print van de aangifte aan de werknemer die zijn uitkering automatisch zal ontvangen.

Meer informatie over de werkuitkering in het algemeen, alsook modellen van de hier genoemde documenten kan u terugvinden en downloaden op de website van de RVA. 

Nieuwe maatregel tegen misbruik

Het hierboven beschreven systeem wordt aangevuld met een tweede KB dat bepaalde misbruiken m.b.t. de werkuitkering moet tegengaan. Men heeft voortaan geen recht meer op een werkuitkering indien de werknemer in de periode van 6 maanden vóór zijn indiensttreding reeds in dienst was van dezelfde werkgever of van dezelfde groep van werkgevers, tenzij deze werknemer op dat moment al voldeed aan de voorwaarden om een werkuitkering te genieten.  Hiervan wordt enkel afgeweken indien de werkgever kan bewijzen dat het ontslag en de heraanwerving niet als hoofdzakelijk doel hebben om de voordelen van het Activaplan te bekomen. De beslissing wordt vastgesteld door het beheerscomité van de RVA. Het recht op de werkuitkering vervalt vanaf de eerste dag van de maand die volgt nadat de beslissing wordt bekendgemaakt aan de werkgever.  Ook de werknemer en zijn uitbetalinginstelling worden hiervan op de hoogte gebracht.  Dit KB is in werking getreden op 10 augustus 2011.