Nieuwigheid inzake startbaanverplichting


47057

Sommige werkgevers moeten startbaanverplichtingen nakomen. 

Onder « startbaanverplichting » moet men verstaan: de verplichte aanwerving met een startbaanovereenkomst van minstens 3% jongeren die minder dan 26 jaar oud zijn en als werkzoekende zijn ingeschreven, uitgedrukt in voltijds equivalent (VTE), in vergelijking met het tweede kwartaal van het vorige jaar. Deze verplichting is enkel van toepassing op ondernemingen die minstens 50 werknemers tewerkstelden op 30 juni van het vorige jaar. De non-profitsector, de openbare sector en de onderwijssector hebben andere percentages of zijn van deze verplichting vrijgesteld.

Voor de berekening van het aantal aan te werven jongeren, worden sommige jongeren tweemaal geteld, namelijk:

  • jongeren van minder dan 26 jaar oud en van buitenlandse herkomst;
  • jongeren van minder dan 26 jaar oud en met een handicap.

Nieuw

Vanaf 1 april 2010, gaan er andere categorieën van personen tweemaal geteld worden om te bepalen of er 3% jongeren moeten worden aangeworven, namelijk:

  • jongeren aangeworven met een startbaanovereenkomst van het type II (de combinatie van een deeltijdse arbeidsovereenkomst (minstens halftijds) en een door de jongere gevolgde opleiding, en dit vanaf de dag waarop de jongere begint met de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst);
  • jongeren aangeworven met een startbaanovereenkomst van het type III (een industriële leerovereenkomst, een leerovereenkomst middenstand, een officieel erkende stageovereenkomst in het kader van een opleiding tot ondernemingshoofd, een overeenkomst voor beroepsinschakeling en iedere andere vorm van opleidings- of inschakelingsovereenkomst bepaald door de Koning).

Opgelet :  die  nieuwe "dubbele telling " geldt niet voor jongeren van « buitenlandse herkomst » noch voor jongeren met een « handicap ». Die jongeren mogen dus geen viermaal worden geteld.

Wettelijke referenties

K.B. van 19 mei 2010 tot wijziging van het koninklijk besluit van  30 maart 2000 tot uitvoering van de artikelen 32, §2, alinea 1, 33, §2, alinea 3, 34, 39, §4, alinea 2 en §5, alinea 2, 42, §2, 46, alinea 1, 47, §4, alinea’s 1 en 4, van de wet van 24 december  1999 ter bevordering van de tewerkstelling, B.S. van 31 mei 2010.