Ouderschapsverlof : uitbreiding van 3 naar 4 maand nog niet in werking getreden


57929

Het ouderschapsverlof voor werknemers uit de privésector wordt geregeld in een koninklijk besluit van 29 oktober 1997. Om uitvoering te geven aan de Europese richtlijn 2010/18/EU besliste de ministerraad op 23 maart jl. om het ouderschapsverlof uit te breiden van drie naar vier maanden.

De bestaande mogelijkheden voor het ouderschapsverlof:

  • een volledige onderbreking voor drie maanden, deelbaar in drie keer één maand of
  • een halftijdse vermindering van zes maanden, deelbaar in delen van twee maanden of drie keer in twee maanden of
  • een vermindering van de arbeidsprestaties met een vijfde gedurende vijftien maanden, deelbaar in stukken van vijf maanden.

Het ouderschapsverlof kan opgenomen worden tot de leeftijd van twaalf jaar voor het kind en beide ouders hebben er recht op.

Terwijl de volledige onderbreking een mogelijkheid is die toekomt aan alle werknemers ongeacht hun arbeidsregime, vormen de halftijdse vermindering en de vermindering met een vijfde enkel een mogelijkheid voor wie voltijds werkt. Een mogelijkheid tot onderling combineren van deze stelsels ontbreekt vooralsnog.

Hoewel het KB geen verdere voorwaarden oplegt betreffende de concrete spreiding van de deeltijdse prestaties, lijkt de Minister van Werk terughoudend om één maand lang één halve dag per week ouderschapsverlof op te laten nemen. De praktijk leert ons dat werkgever en werknemer in onderling akkoord de opname van het ouderschapsverlof wel vaker op dergelijke manier spreiden. Deze mogelijkheid zal waarschijnlijk verdwijnen.

Door de nieuwe uitbreiding van het ouderschapsverlof van drie naar vier maanden, zal de werknemer, voor alle kinderen geboren na 8 maart 2012, een uitkering van de RVA kunnen krijgen voor deze vierde maand, net zoals voor de andere maanden. Dit betekent dat alle ouders recht hebben op een extra maand ouderschapsverlof voor hun kinderen jonger dan 12 jaar. Enkel voor de ouders van wie het kind geboren is na 8 maart 2012, zal die bijkomende maand ook door de RVA bezoldigd zijn. Daarenboven voorziet deze nieuwe regeling dat werknemers die terugkeren uit ouderschapsverlof, het recht hebben om een arbeidsregime of uurrooster te vragen dat aansluit bij hun noden.
Aangezien nog geen wettelijke basis bestaat voor wat betreft deze uitbreiding betreft, kan de RVA op vandaag de dag de aanvragen voor deze vierde maand ouderschapsverlof nog niet uitwerken.

Wij houden u al vast op de hoogte,