Premie voor vijftigers die opteren voor lichter werk


46543

Een K.B. van 19 april 2010 heeft in uitvoering van het generatiepact een nieuwe premie ingevoerd. Deze premie geeft aan oudere werknemers de mogelijkheid om bij dezelfde werkgever over te stappen naar lichter werk en toch het inkomensverlies te beperken. 

Voorwaarden

Dergelijke premie zal toegekend worden onder de volgende voorwaarden: 

  1. Het moet gaan om werknemers die minstens 50 jaar oud zijn;
  2. De werknemer verricht al minstens vijf jaar ononderbroken zwaar werk. Dit kan bij verschillende werkgevers zijn en in verschillende functies;
  3. De overstap van zwaar naar licht werk gebeurt bij dezelfde werkgever en lijdt tot inkomensverlies;
  4. De overstap gebeurt op eigen verzoek.  

Wat is zwaar en licht werk ?

Een werk is zwaar of licht als de werknemer, rekening houdend met zijn capaciteiten, dit zelf zo ervaart. Er wordt dus uitdrukkelijk gekozen voor een subjectieve definitie.

Het is wel zo dat de inhoud van het werk bepalend is: een vermindering van arbeidsduur binnen dezelfde functie geeft géén recht op deze premie. 

Inkomensverlies

Het inkomensverlies is gelijk aan het verschil tussen het vroegere brutoloon en het brutoloon in de nieuwe functie (omgerekend naar uurbasis), vermenigvuldigd met de factor S en met 4,3333. De factor S is de normale gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van de persoon die voltijds tewerkgesteld is.

Dit (bruto) inkomensverlies  moet minstens 250 euro per maand bedragen. 

Premie

Het maandbedrag van de premie is gerelateerd aan de leeftijd van de werknemer. Bovendien neemt de periode van toekenning toe, naarmate de werknemer op latere leeftijd overstapt naar een lichtere functie.  

Leeftijd Overstappremie Toekenningsperiode
< 55 jaar 75 EUR 12 maanden
> 55 jaar 100 EUR 24 maanden
> 58 jaar 125 EUR 36 maanden

Hoe gebeurt de aanvraag ?

De werknemer moet zijn dossier indienen bij zijn uitbetalingsinstelling. Die stuurt de aanvraag vervolgens door naar de R.V.A. Het dossier moet ingediend worden uiterlijk binnen de periode van twee maanden te rekenen vanaf de eerste dag van de maand volgend op deze waarin de overstap plaats vindt. Het bijhorende aanvraagformulier (C.131.9) is op dit moment nog niet beschikbaar, maar wordt in de loop van de komende weken wel verwacht.

De aanvraag moet de volgende stukken bevatten: 

  1. een verklaring ondertekend door de werkgever waaruit blijkt dat de werknemer op de aangegeven datum op eigen verzoek is overgegaan van zwaar naar lichter werk en hierdoor een inkomensverlies lijdt;
  2. een verklaring ondertekend door de werknemer waaruit blijkt dat hij het werk dat hij vóór de overstap uitoefende als te zwaar ervoer in het licht van zijn capaciteiten en op eigen verzoek op de aangegeven datum is overgegaan naar lichter werk
  3. een kopie van de functiebeschrijving van de vorige functie;
  4. een kopie van een bijvoegsel aan de arbeidsovereenkomst met vermelding van de nieuwe functie, de functiebeschrijving en de datum van de functiewijziging;
  5. stukken waaruit blijkt dat het inkomensverlies voldoet aan de voorwaarden zoals hogerop uiteengezet. 

Verval

De overstappremie vervalt indien de werknemer: 

  1. niet langer verbonden is door een arbeidsovereenkomst met dezelfde werkgever;
  2. niet langer het inkomensverlies, bepaald bij dit K.B., lijdt;
  3. tijdens de volledige maand niet meer gerechtigd zou zijn op uitkeringen. Het gaat hierbij o.a. om werknemers die de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt. Ook moet de betrokken werknemer effectief in België verblijven;
  4. voor de betreffende maand een uitkering als volledig werkloze of als bruggepensioneerde, een ZIV-uitkering als volledig werkloze, een onderbrekingsuitkering bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet, of een inkomensgarantie-uitkering als deeltijdse werknemer met behoud van rechten, ontvangt.

Inwerkingtreding

Deze maatregel treedt in werking op 1 mei 2010 en is dus maar van toepassing op de werknemers die overstappen van een zware naar een lichtere job vanaf 1 mei 2010.