Privé-gebruik van een bestelwagen : Vaststelling van het fiscaal voordeel in natura


57012

Als een voertuig fiscaal als een bestelwagen wordt beschouwd (met name voor de verkeersbelasting), dan zal het voordeel van alle aard dat ontstaat door de ter beschikkingstelling van de bestelwagen voor privégebruik, bepaald worden in functie van de reële waarde in hoofde van de persoon die het geniet.

Hoe de reële waarde bepalen ?

Deze raming stemt overeen met het bedrag dat de werknemer normaal zou moeten betalen om hetzelfde voordeel te genieten.

In de praktijk, komt de raming van het voordeel vaak uit een boekhoudkundige berekening (totale kosten vermenigvuldigd met het reële aantal privékilometers) of uit de kostprijs per kilometer (vermenigvuldigd met het reële aantal privékilometers).

Deze berekeningswijze moet verplicht kunnen verantwoord worden aan de fiscus.

Om meer samenhang tot stand te brengen, heeft de fiscus zich ertoe verbonden een duidelijke en eenvormige norm te hanteren. In afwachting zou de fiscus het gebruik toelaten van de evaluatieregels voor de verplaatsingsvergoedingen toegekend aan de ambtenaren die hun eigen motorvoertuig gebruiken voor beroepsdoeleinden. Volgens ons zou die berekening als volgt gemaakt worden : 0,3352 X aantal privékilometers.

Wij geven dan ook volgende adviezen :

  • De waarde van het voordeel niet meer berekenen aan de hand van de forfaitaire berekening die van toepassing is op de bedrijfsvoertuigen. Dergelijke waardebepaling komt neer op een onderschatting of een overschatting van het voordeel dat voortvloeit uit de ter beschikkingstelling van een bestelwagen voor privégebruik en ze is niet verdedigbaar ten opzichte van de fiscus.
  •  Het reële voordeel berekenen in functie van de kilometerkostprijs vermenigvuldigd met het reële aantal privékilometers, als die kostprijs ter beschikking is.

Kilometerkostprijs X reëel aantal privékilometers

        Gelieve daartoe de volgende websites te raadplegen :

                - de website van de Autogids.

                - de website « Electicsite ».

  • Of de boekhoudwaarde van het voertuig blijven bepalen (met voorbehoud omtrent de berekening):

Totale kosten  X reëel aantal privékilometers
            Totaal aantal kilometers

  •  Zoniet (als de kilometerkostprijs niet beschikbaar is  en gezien  de boekwaarde moeilijk te berekenen is) het reële voordeel berekenen met de volgende formule :

0,3352 X aantal privékilometers