Relanceplan : de nieuwigheden inzake bijdragevermindering


59165

De uitvoering van sommige maatregelen van het relanceplan van juli 2012 is nakend. 

De tijd is dan ook rijp om u een kort overzicht te geven van de veranderingen die op til zijn inzake socialebijdrageverminderingen.

!! Let op: deze informatie is onderworpen aan de publicatie van koninklijke besluiten. Het is méér dan waarschijnlijk dat verdere veranderingen optreden in verschillende onderwerpen !!

Grotere doelgroepvermindering Eerste aanwervingen vanaf 1 oktober 2012.

Zoals bekend kunnen de werkgevers van de privésector die gedurende 4 opeenvolgende kwartalen niet meer onderworpen waren aan de sociale zekerheid van de loontrekkende werknemers omdat ze geen personeel meer tewerkstelden, recht hebben op een doelgroepvermindering wanneer ze opnieuw een 1ste, 2de en 3de werknemer in dienst nemen.

Vanaf 1 oktober  2012 is er een grotere bijdragevermindering voor de eerste drie tewerkstellingen. 

Hieronder een schematisch overzicht van de regels die naargelang van de datum van de aanwerving van toepassing zijn voor de 1ste, 2de en 3de werknemer.

Recht gaat in vóór 1 oktober 2012:

 

Werknemers

 

1ste aanwerving

 

 

2e aanwerving

 

3e aanwerving

 

 

 

 

 

 

 

 

Bedrag van de vermindering *

 

1000 EUR tijdens maximum 5 kwartalen + 400 EUR tijdens maximum8 kwartalen naar keuze in de 20 kwartalen vanaf het kwartaal waarin de werkgever de eerste werknemer heeft aangeworven

 

+ betaling door de RSZ van de administratieve aansluitingskosten bij een erkend sociaal secretariaat

 

400 EUR tijdens maximum 13 kwartalen naar keuze in de 20 kwartalen vanaf het kwartaal waarin de tweede werknemer is  aangeworven

 

 

 

 

 

 

400 EUR tijdens maximum 9 kwartalen naar keuze in de 20 kwartalen vanaf het kwartaal waarin de derde werknemer is aangeworven 

Recht gaat in na 1 oktober 2012:

 

Werknemers

 

1ste aanwerving

 

 

2e aanwerving

 

3e aanwerving

       

 

 

 

 

 

 

 

 

Bedrag van de vermindering *

 

1500 EUR tijdens maximum 4 kwartalen  + 1000 EUR tijdens maximum 4 kwartalen + 400 EUR tijdens de 4 laatste kwartalen naar keuze in de 20 kwartalen vanaf het kwartaal waarin de werkgever de eerste werknemer heeft aangeworven.

 

+ betaling door de RSZ van de administratieve aansluitingskosten bij een erkend sociaal secretariaat

 

1000 EUR tijdens maximum 4 kwartalen  + 400 EUR  tijdens  8 kwartalen naar keuze in de 20 kwartalen vanaf het kwartaal waarin de tweede werknemer is  aangeworven

 

 

 

 

 

 

1000 EUR tijdens maximum 4 kwartalen  + 400 EUR  tijdens  4 kwartalen naar keuze in de 20 kwartalen vanaf het kwartaal waarin de derde werknemer is  aangeworven

 

* De reglementering voorziet niet in overgangsmaatregelen. Anders gezegd, in een zelfde onderneming kunnen de regels die van kracht zijn vóór 1 oktober 2012 en die welke van kracht zijn na 1 oktober 2012, naast elkaar voorkomen. 

Voorbeeld

Op 17 september 2012 wordt een eerste werknemer aangeworven. Hij geeft recht op een doelgroepvermindering Eerste werknemer van 1000 EUR gedurende  maximum5 kwartalen + 400 EUR gedurende maximum 8 kwartalen naar keuze  in de  20 kwartalen vanaf het 3de kwartaal 2012.

Op 19 oktober 2012 werft dezelfde onderneming een tweede werknemer aan. Hij geef recht op de doelgroepvermindering Tweede aanwerving maar op basis van de nieuwe regels, zijnde 1000 EUR gedurende  maximum 4 kwartalen  + 400 EUR gedurende  maximum 8 kwartalen naar keuze in de 20 kwartalen vanaf het 4de kwartaal 2012.

Er is dus samengaan van rechten in een zelfde onderneming. Het recht van de oude reglementering zal moeten uitgeput worden voor de eerste werknemer en er is dus geen sprake van het te vervangen door het recht toegekend door de nieuwe reglementering na het 4de kwartaal 2012. 

Alleen de bedragen en de toekenningsduur van de vermindering zijn veranderd maar de andere regels van de doelgroepverminderingen blijven identiek:

  • sommige categorieën van werknemers worden nooit in aanmerking genomen voor de toekenning van de vermindering (gelegenheidswerknemers, dienstboden,...);
  • de 1ste, 2de of 3de werknemer kan geen werknemer vervangen die in dezelfde technische bedrijfseenheid werd tewerkgesteld tijdens de vier kwartalen die het kwartaal van aanwerving voorafgaan;
  • de werkgever kiest elk kwartaal vrij de werknemer(s) waarvoor hij de doelgroepvermindering toepast;
  • alleen de kwartaalaangifte moet ingevuld worden. Er zullen nieuwe codes gemaakt worden;
  • er is geen cumul mogelijk van de verschillende doelgroepverminderingen;
  • pro rata toegekend aan de deeltijdse werknemers.

Grotere doelgroepvermindering Mentors vanaf 1 januari 2013

Een werkgever kan een doelgroepvermindering "Mentors" genieten voor sommige werknemers die aan stagebegeleiding doen of instaan voor opleidingen in het kader van een beroepsopleiding.

De werkgever moet een overeenkomst sluiten om deze verbintenis formeel te maken.

De doelgroepvermindering Mentors bedraagt momenteel 400 EUR/kwartaal. Deze steun wordt toegekend tijdens de duur van de overeenkomst waarvan sprake hierboven gedurende hoogstens 4 kwartalen.

Ofschoon deze vermindering weinig in gebruik is bij de werkgevers, werd er niettemin beslist het bedrag ervan te verdubbelen tot 800 EUR/kwartaal vanaf 1 januari 2013.

Er worden ook gesprekken gevoerd over de overeenkomsten die de opleidingsverbintenis formaliseren. Administratief bekeken moeten die overeenkomsten immers naar de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg worden gezonden en die beslist hoeveel verminderingen er mogen toegekend worden en deelt die gegevens dan mee aan de Rijksdienst voor  Sociale Zekerheid. Er wordt aan vereenvoudiging gedacht met eventueel het weglaten van een noodzakelijke overeenkomst.

Aanpassing van de doelgroepvermindering Jonge werknemers vanaf 1 januari 2013

De veranderingen die vanaf 1 januari 2013 worden aangebracht  zouden de volgende zijn:

Nieuwe definitie, nieuwe toekenningsvoorwaarden en grotere vermindering voor de categorie « zeer laaggeschoolde jongeren »   

Momenteel wordt onder zeer  laaggeschoolde jongere , de jongere verstaan die hoogstens in het bezit is van een getuigschrift:

  • van de tweede graad van het middelbaar onderwijs (maximum een 4de jaar in het vernieuwd onderwijs);
  • of van het beroepssecundair onderwijs met beperkt leerplan dat niet gelijk is aan het diploma van hoger middelbaar onderwijs;
  • of van het technisch onderwijs met beperkt leerplan, dat niet gelijk is aan het diploma van hoger middelbaar onderwijs, d.w.z. het secundair technisch onderwijs dat wordt afgewisseld met de uitoefening van een beroep, hetgeen alleen in de Franse Gemeenschap bestaat.

Vanaf 1 januari 2013  is "de zeer laaggeschoolde jongere ":

"de jongere die hoogstens een getuigschrift of een diploma van het laag secundair onderwijs heeft" (m.a.w., de jongere die een getuigschrift of diploma van lager secundair onderwijs heeft en geen diploma of getuigschrift daarbuiten).

Het voordeel opgeleverd door de vermindering bedraagt  1500 EUR gedurende 12 kwartalen en 400 EUR in de volgende 4 kwartalen tot de maximumleeftijd van 26 jaar (vóór 1 januari  2013: 1000 € geurende 16 kwartalen en 400€ in de resterende kwartalen tot de laatste dag van het kwartaal waarin de jongere 26 jaar wordt).

Er wordt ook een nieuwe voorwaarde gesteld om de vermindering te kunnen genieten: het refertekwartaalloon van de jongere mag hoogstens 9000 EUR bedragen .

Groter voordeel en nieuwe toekenningsvoorwaarde van de vermindering "laaggeschoolde jongeren "

Het voordeel opgeleverd door de vermindering bedraagt  1500 EUR gedurende 8 kwartalen en 400 EUR in de volgende 4 kwartalen tot de maximumleeftijd van 26 jaar (vóór 1 januari  2013: 1000 € geurende 8 kwartalen en 400€ in de resterende kwartalen tot de laatste dag van het kwartaal waarin de jongere 26 jaar wordt).

Net zoals voor de werknemerscategorie hierboven wordt er een nieuwe voorwaarde gesteld om de vermindering te kunnen genieten: het refertekwartaalloon van de jongere mag hoogstens 9000 EUR bedragen.

Ter herinnering, de laaggescoolde jongere is:

"de jongere die niet beschikt over een diploma of getuigschrift van het hoger secundair onderwijs" (m.a.w., een jongere die een certificaat of diploma van lager secundair onderwijs maar geen diploma of certificaat van hoger secundair onderwijs bezit).

Invoering van een nieuwe jongerencategorie : de "middengeschoolde jongeren "

Behoren tot deze jongerencategorie: 

"de jongeren die hoogstens een getuigschrift of een diploma van het hoger middelbaar onderwijs hebben" (m.a.w., een jongere die beschikt over een getuigschrift of diploma van het hoger secundair onderwijs en niet is afgestudeerd daarbuiten).

Het voordeel opgeleverd door de vermindering bedraagt 1000 EUR gedurende 4 kwartalen en 400€ tijdens de 8 volgende kwartalen tot de maximumleeftijd van 26 jaar op voorwaarde dat het refertekwartaalloon van de jongere niet groter is dan 9000€.

Afschaffing van de categorie "jongeren met laag loon tussen 18 en 30 jaar "

Deze categorie gaat helemaal afgeschaft worden. 

Het was de enige uitzondering waarin cumul van doelgroepverminderingen mogelijk was. De vermindering toegekend aan deze categorie kon immers samengevoegd worden met andere doelgroepverminderingen voor de jongeren.

Vanaf  1 januari 2013 zal er dus geen enkele uitzondering meer zijn op het principe dat doelgroepverminderingen niet cumuleerbaar zijn.

Overgang

Als de datum van de 1ste aanwerving vóór 1 januari 2013 ligt dan blijft de oude regeling van kracht voor die werknemers.

In een zelfde onderneming kunnen er dus twee zelfde jongerenprofielen zijn maar die recht geven op voordelen die van elkaar verschillen naargelang de aanwerving vóór of na 1 januari 2013 gebeurde.  

Aangekondigde wijziging voor de doelgroepvermindering « jongeren » in het algemeen

Het is mogelijk dat in de toekomst de doelgroepvermindering voor alle jongerencategorieën kan blijven toegekend worden na de leeftijd van 26 jaar. 

Dat impliceert evenwel veranderingen in de startbaanovereenkomst welke slechts tot de leeftijd van 26 jaar kan gesloten worden...zal van bij worden gevolgd!

Vereenvoudiging van de doelgroepvermindering Oudere werknemers vanaf 1 januari 2013

Er wordt een korting op de sociale bijdragen toegekend voor de oudere werknemers  die tot categorie 1 van de structurele vermindering behoren.

Deze korting wordt toegekend op voorwaarde dat het kwartaalloon van de werknemer hoogstens gelijk is aan de loongrens van de hoge lonen, zijnde thans 12240 EUR.

Als die voorwaarde vervuld is, dan zullen de bedragen van de vermindering de volgende zijn in functie van de leeftijd van de werknemer:

 

Leeftijd / Vermindering

 

 

54 jaar op de laatste dag van het kwartaal

 

 

58 jaar op de laatste dag van het kwartaal

 

62 jaar op de laatste dag van het kwartaal

 

Bedrag

 

 

400 EUR/kwartaal

 

1000 EUR/kwartaal

 

1500 EUR/kwartaal

Aanpassing van het bedrag van de structurele en doelgroepvermindering in geval van onvolledige prestaties vanaf 1 januari 2013

Momenteel moet men om het bedrag van structurele en van de verschillende doelgroepverminderingen te kunnen bepalen de principes toepassen die voorkomen in de onderstaande tabel:

Contract Kwartaaltewerkstelling Vermindering

 

> of = halftijds

> 80% Volledig  
< of = 80% Pro rata-gewijs en herwaardering met coëfficiënt 1,25%

 

< halftijds

> of = 27,5% Pro rata-gewijs en herwaardering met coëfficiënt 1,25%

< 27,5%

 

 

 

Neen

Indien ja:

  • onderneming met aangepast werk
  • horeca

 

Pro rata-gewijs en herwaardering met coëfficiënt 1,25%

     

Vanaf 1 januari 2013 wordt er een onderscheid gemaakt tussen de berekening van het bedrag van de vermindering  voor de structurele vermindering en de doelgroepverminderingen.

Voor de doelgroepverminderingen blijven de bovengenoemde principes gelden maar voor de berekening van de structurele vermindering komt er een nieuwe formule. 

Wij besparen u de details van die berekening maar we zeggen nu al dat het bedrag van de vermindering zal schommelen in functie van het percentage van de kwartaaltewerkstelling :

  • tewerkstelling van meer dan 80%;
  • tewerkstelling tussen 55% en 80%;
  • tewerkstelling tussen 27,5% en 55%;
  • minder dan  27,5%.

Nieuwe vermindering in de horeca voor de vaste contracten (andere dan gelegenheidscontracten) vanaf 1 juli 2013.

Er zal een bijdragevermindering kunnen toegekend worden voor 5 voltijdse werknemers(naar keuze)ten bedrage van:

  • 500 EUR per kwartaal (verhoogd tot 800 EUR/kwartaal voor de werknemers die jonger zijn dan 26 jaar).

Dit voordeel wordt toegekend op voorwaarde dat:

  • de onderneming hoogstens 20 werknemers heeft. Er wordt aan gedacht dit grensaantal op 19 te brengen om op dezelfde lijn te staan als de RSZ-belangrijkheidscodes;
  • de aanwezigheid van alle werknemers geregistreerd is.

Noteer al dat net zoals voor de doelgroepverminderingen, ook hier geen cumul mogelijk is.