RSZ-voorschotten: wijzigingen vanaf het 2de kwartaal 2013


61640

Een koninklijk besluit van 20 maart 2013 (B.S. van 27 maart 2013) past het systeem aan van de voorschotten op de verschuldigde RSZ-bijdragen.

Vroeger (vóór het 2de kwartaal 2013)

Wanneer de werkgever meer dan 6.197,34 EUR aan bijdragen verschuldigd was voor het voorlaatste kwartaal (T-2), dan moest hij aan de RSZ voorschotten betalen ten bedrage van een percentage van de verschuldigde bijdragen. Het bedrag van die voorschotten werd bepaald aan de hand van de bijdragen die verschuldigd waren voor hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar (T-4).

Als de werkgever voor hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar (T-4), geen bijdragen verschuldigd was dan was er een forfaitair voorschot verschuldigd van 421,42 EUR per werknemer.

Als de werkgever geen bijdrage verschuldigd was voor het voorlaatste kwartaal (T-2), dan hoefde de werkgever geen voorschotten te betalen voor het lopende kwartaal en alles werd in één keer op het einde van het kwartaal aan de RSZ betaald.

Voor de  bouwsector gold er een eigen regeling:

  • de werkgever die geen bijdragen verschuldigd was voor hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar (T-4) en/of voor het voorlaatste kwartaal (T-2): betaling van een voorschot van 700€ per arbeider vanaf de 3de arbeider die hij tewerkstelde op het einde van de voorlaatste maand;
  • de werkgever die voorschotten moest betalen in de vorm van een percentage en die zijn personeelsbezetting verhoogde met drie arbeiders tussen T-4 en T: betaling van een voorschot van 700 EUR per bijkomende arbeider vanaf de 3de arbeider.

Nu (vanaf het 2de kwartaal 2013)

Vanaf 1 april 2013 wordt de voorschottenregeling bijgeschaafd en ze begint nu erg te lijken op hetgeen dat, op dat gebied van toepassing is in de bouwsector (PC 124).

Dit zijn de veranderingen:

  • de werkgever is geen bijdragen verschuldigd voor hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar (T-4): het forfaitair bedrag is voortaan 450 EUR (vroeger : 421,42 EUR);
  • de werkgever is geen bijdragen verschuldigd voor het voorlaatste kwartaal (T-2): een forfaitair bedrag van 450 EUR is eveneens verschuldigd vanaf de aanwerving van de 3de werknemer die de werkgever tewerkstelt op het einde van de voorlaatste maand (vroeger : niets);
  • het forfaitair bedrag van  450 EUR is slechts verschuldigd vanaf de aanwerving van de 3de werknemer die de werkgever tewerkstelt op het einde van de voorlaatste maand (vroeger: per werknemer tewerkgesteld op het einde van de laatste maand);

Aan de eigen regeling van de bouwsector wordt niet geraakt.

Praktische gevolgen

Het sociaal secretariaat wordt elke maand door de RSZ geïnformeerd over de volledige berekening van de verschuldigde voorschotten. Het bedrag van de voorschotten verandert dus maar wij doen het nodige om de juiste voorschotten aan de RSZ te storten.