Sociale balans: barometer voor de opleiding van uw personeel!


49134

Sinds 1995 moet elke onderneming die werknemers tewerkstelt elk jaar een sociale balans opstellen. Deze verplichting weegt in de eerste plaats op elke onderneming die krachtens de boekhoudwetgeving een jaarrekening moet neerleggen. Deze sociale balans wordt opgesteld bij het afsluiten van het boekjaar net zoals de andere elementen van de jaarrekening.
De rechtspersonen die geen jaarrekening moeten neerleggen, moeten niettemin, binnen een termijn van 7 maanden na de afsluiting van hun dienstjaar, een sociale balans neerleggen bij de Nationale Bank.

De sociale balans bestaat momenteel uit 3 rubrieken:

  • een staat van het tewerkgesteld personeel;
  • een  tabel van het personeelsverloop in het beschouwde boekjaar;
  • en een staat met inlichtingen over de opleidingsactiviteiten gevolgd door de werknemers en waarvan de kost geheel of gedeeltelijk ten laste is van de werkgever.

Het derde deel met betrekking tot de informatie die werkgevers moeten verstrekken inzake opleiding, werd vanaf 1 december 2008 grondig aangepast.

Het is van belang erop te wijzen dat deze rubriek van de werkgevers een gedetailleerd registratiesysteem vergt en dat dit een heel belangrijke verplichting is!

Deze rubriek maakt van de sociale balans immers een controle-instrument waarmee kan worden gecontroleerd of de vooropgestelde globale opleidingsinspanning (1,9% van de loonmassa van alle sectoren samen) bereikt is. Indien dit percentage niet wordt behaald, kunnen sancties volgen. Er zal namelijk, onder bepaalde voorwaarden, een supplementaire patronale bijdrage van 0,05% worden geheven.

U kan, bij het invullen van de gegevens in de rubriek betreffende de opleidingsactiviteiten, gebruik maken van:

  • een uitgebreide toelichtingsnota opgesteld door de Balanscentrale van de Nationale Bank van België, in samenwerking met de Nationale Arbeidsraad en de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven. U kan deze nota terugvinden door hier te klikken.
  • een opleidingstool die u ter beschikking wordt gesteld door het VBO en die u kan gebruiken bij de registratie van de gegevens inzake opleiding voor de sociale balans. U kan deze tool terugvinden via onderstaande link.

Groep S kan u eveneens bijstaan bij het invullen van deze rubriek. U kan namelijk gebruik maken van specifieke codes bij het doorgeven van tijdens de arbeidsduur gevolgde en gegeven opleidingsuren. Het gebruik van deze codes zal het verzamelen van gegevens betreffende opleidingsactiviteiten voor de sociale balans vergemakkelijken. U kan steeds terecht bij uw dossierbeheerder voor alle gewenste inlichtingen hieromtrent.