Sociale verkiezingen 2012: advies van de NAR omtrent datum en periode


50574

In de loop van februari heeft de Nationale Arbeidsraad zich gebogen over de vraag naar de vaststelling van de datum en de periode van de sociale verkiezingen van 2012.

Op woensdag 2 maart heeft de NAR daaromtrent eenparig advies uitgebracht. De Raad stelt voor om die verkiezingen te laten plaatsvinden van 7 tot en met 20 mei 2012.De werkgevers zijn dan vrij om binnen die periode te kiezen op welke dag(en) de sociale verkiezingen zullen worden georganiseerd binnen hun onderneming.

Het betreft hier nog maar een advies. Met het oog op de planning van de procedures die de betrokken werkgevers moeten naleven om die verkiezingen te organiseren, dringt de NAR er echter bij de regering op aan om die periode zo vlug mogelijk in de regelgeving op te nemen.

Wellicht zullen de sociale verkiezingen van 2012 dus ook effectief in de bovengenoemde periode plaatsvinden.

Wanneer begint de verkiezingsprocedure?

Concreet betekent dit dat voor alle werkgevers die sociale verkiezingen dienen te organiseren, de eerste verrichting van de pre-electorale procedure (dag X - 60) zal moeten worden uitgevoerd tussen 9 december en 22 december 2011, afhankelijk van de door de onderneming gekozen datum van de verkiezingen.

Wanneer begint de bescherming van de kandidaten?

De occulte periode van bescherming van potentiële kandidaten tegen ontslag begint op dag X - 30. Men spreekt van de “occulte” periode omdat op dat moment de werkgever nog niet weet wie zich kandidaat zal stellen om de werknemers te vertegenwoordigen in het Comité voor preventie en bescherming op het werk en in de ondernemingsraad. De kandidatenlijsten moeten namelijk pas worden ingediend op dag X + 35 (dus pas 65 dagen later).

De volgende sociale verkiezingen zullen dus wellicht doorgaan tussen 7 mei en 20 mei 2012. De occulte periode van bescherming van de kandidaten tegen ontslag zal bijgevolg ten vroegste aanvangen op 8 januari 2012. Elke beëindiging van de arbeidsovereenkomst door de werkgever, met of zonder vergoeding, met of zonder inachtneming van een opzegperiode, betekend aan een potentiële kandidaat na 7 januari 2012 zal dus als onregelmatig worden beschouwd. Zal daarentegen als geldig worden beschouwd, de betekening vóór 8 januari 2012 van een opzegperiode die zal aanvangen of aflopen tijdens de beschermingsperiode.

Wij bevestigen u de officiële data van zodra deze worden bekendgemaakt.

Zich goed voorbereiden, is anticiperen...

Groep S biedt u vanaf nu aan om hier enkele belangrijke elementen uiteen te zetten.

Wij nodigen u uit om deel te nemen aan een van onze gratis seminaries... op weg naar succes.

Aarzel niet ons te contacteren indien u vragen hebt of het bezoek van een van onze medewerkers wenst!

Om ons pakket te bestellen, klik hier.