Sociale verkiezingen in de bouwsector: de vakbonden zullen geen kandidatenlijsten indienen

Van 
97267

De vakorganisaties zullen voor bouwbedrijven geen kandidatenlijsten voor arbeiders en bedienden indienen bij de sociale verkiezingen van 2020.

De procedure moet echter wel op dag X-60 (= ten vroegste op 13 december 2019) worden opgestart en op dag X+36 (= ten vroegste op 18 maart 2020) worden afgesloten.

Concreet betekent dit dat bouwbedrijven die de drempel van 50 of 100 werknemers bereiken, de mededelingen op de dagen X – 60, X – 35 en X moeten uitvoeren en de beslissing om de procedure bij gebrek aan kandidatenlijsten op dag X + 35 stop te zetten, de dag nadien schriftelijk moeten meedelen.

Bij afwezigheid van een ondernemingsraad en een comité voor preventie en bescherming op het werk oefent de vakbondsafvaardiging de opdrachten van de ondernemingsraad en het comité uit overeenkomstig de cao's van 19 en 26 november 2015 betreffende het statuut van de vakbondsafvaardiging van arbeiders en bedienden in de bouwbedrijven.

Ander aandachtspunt: het niet-indienen van kandidatenlijsten voor arbeiders en bedienden door de vakorganisaties geldt enkel voor ondernemingen die voor hun arbeiders uitsluitend onder de bouwsector ressorteren. In bouwondernemingen die voor hun arbeiders niet uitsluitend onder het paritair comité 124 ressorteren, kunnen andere vakorganisaties dan die van de bouwsector dus wel kandidatenlijsten indienen. In dat geval moeten de verkiezingen worden georganiseerd tot de dag van de stemming waaraan dan alle arbeiders kunnen deelnemen (dus ook de arbeiders van de bouw) om de werknemersvertegenwoordigers in het comité (als de onderneming de drempel van 50 werknemers bereikt) en de ondernemingsraad (als de onderneming de drempel van 100 werknemers bereikt) te kiezen.

 

 

jQuery(function ($) { if (!document.getElementById("searchresult")) { $("#keywordsection").hide(); } });