Sociale verkiezingen: kandidaten en personeelsafgevaardigden beschermd tegen ontslag tot aan de pensioenleeftijd

Van 

Kandidaten voor sociale verkiezingen en personeelsafgevaardigden in ondernemingsraden en in comités voor preventie en bescherming op het werk genieten een ontslagbescherming tot 65 jaar, de huidige wettelijke pensioenleeftijd. De pensioenleeftijd stijgt naar 66 jaar in 2025 en 67 jaar in 2030. De wet wordt dus aangepast om de ontslagbescherming voor kandidaten en personeelsafgevaardigden uit te breiden tot 66 jaar vanaf 2025 en tot 67 jaar vanaf 2030. Met deze wijziging zullen kandidaten en personeelsafgevaardigden bescherming tegen ontslag genieten tot ze de wettelijke pensioenleeftijd bereiken: 65 nu, 66 vanaf 2025 en 67 vanaf 2030.


Personeelsafgevaardigden in ondernemingsraden en in comités voor preventie en bescherming op het werk, evenals kandidaten bij sociale verkiezingen, zijn beschermd tegen ontslag. Deze kandidaten en vertegenwoordigers kunnen enkel ontslagen worden om dringende redenen vooraf aangenomen door de arbeidsrechtbank of door economische of technische reden die vooraf erkend worden door het bevoegd paritair orgaan.

Deze ontslagbescherming vangt aan op dag X-30 (tussen 12 en 25 januari 2024, afhankelijk van de dag van de verkiezingen) en duurt in principe 4 jaar, tot de installatie van de nieuw verkozen werknemersvertegenwoordigers bij de verkiezingen van 2028. De beschermingsperiode van een niet-verkozen kandidaat die reeds kandidaat was en die evenmin werd verkozen bij de vorige verkiezingen, eindigt in principe twee jaar na de datum van aanplakking van de uitslag van de verkiezingen (dag Y + 2).

De bescherming tegen ontslag eindigt echter wanneer de personeelsafgevaardigde de leeftijd van 65 jaar bereikt heeft, behalve als de onderneming de gewoonte heeft de categorie werknemers waartoe zij behoren in dienst te houden.

De wettelijke pensioenleeftijd is momenteel 65 jaar. In 2025 wordt deze leeftijd verhoogd naar 66 en in 2030 naar 67 jaar.

Om te voorkomen dat kandidaten en afgevaardigden tussen 65 en 66 jaar in de toekomst geen ontslagbescherming meer krijgen, werd de wet aangepast. De leeftijd van 65 jaar wordt vanaf 2025 vervangen door 66 jaar en vanaf 2023 door 67 jaar.

Met deze aanpassing zullen alle kandidaten bij sociale verkiezingen en alle personeelsafgevaardigden ontslagbescherming genieten tot hun pensioenleeftijd.

Bron:

Wet van 3 december 2023  tot wijziging van de wet van 19 maart 1991 houdende bijzondere ontslagregeling voor de personeelsafgevaardigden in de ondernemingsraden en in de comités voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen alsmede voor de kandidaat-personeelsafgevaardigden (Belgisch Staatsblad van 14 december 2023)