Strengere gebruiksvoorwaarden voor de opleidingscheques in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest


48036

Vanaf 1 augustus 2010 zijn de gebruiksvoorwaarden voor de opleidingscheques verstrengd. In de voorbije jaren bleken de opleidingscheques namelijk zo een succes te zijn dat ze meer en meer werden aangewend door hobbycursisten. Dit strookt echter niet met de oorspronkelijke bedoeling van de opleidingscheques, namelijk het bieden van een financiële stimulans aan werknemers om een opleiding of een bijscholing te volgen, gericht op een verbetering van hun kansen op de arbeidsmarkt.

Daarom heeft de Vlaamse Minister van Werk besloten dat de opleidingscheques voortaan enkel nog maar gebruikt kunnen worden voor opleidingen die op de arbeidsmarkt gericht zijn. Voor hobbycursussen zijn deze dus niet langer bruikbaar.

Concreet betekent dit dat de opleidingscheques vanaf 1 augustus 2010 enkel nog maar mogen worden aangewend voor:

  • opleidingen die erkend worden in het stelsel van het betaald educatief verlof. Het is echter niet vereist dat de werknemer ook effectief betaald educatief verlof opneemt voor die opleiding.
    Om te weten voor welke opleidingen de opleidingscheques kunnen worden aangewend, kunt u de lijst op de site van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg raadplegen;
  • opleidingen die de werknemer volgt in het kader van de loopbaanbegeleiding en die deel uitmaken van zijn persoonlijk ontwikkelingsplan.
    Vb. Iemand die het beroepsdoel heeft kok te worden en kooklessen volgt in het kader van zijn persoonlijk ontwikkelingsplan, kan deze opleiding betalen met opleidingscheques.
    Om aan de opleidingsverstrekker aan te tonen dat het gaat om een opleiding in het kader van deze loopbaanbegeleiding, moet de werknemer samen met de opleidingscheques een attest overhandigen, verkrijgbaar bij de VDAB.

Voor de overige opleidingen zijn de opleidingscheques niet bruikbaar. In dat geval is het dus de werknemer die alles volledig zelf moet betalen.
Er kunnen zich nog enkele bijzondere situaties voordoen:

  •  Voor opleidingen die namelijk niet langer in aanmerking komen voor het gebruik van opleidingscheques, maar:

    • al betaald werden met opleidingscheques, zal de werknemer alsnog het volledige bedrag moeten betalen;
    • waarvoor de opleidingscheques reeds besteld werden, bestaat er de mogelijkheid van terugbetaling. De werknemer bezorgt deze opleidingscheques terug aan de VDAB samen met een formulier, verkrijgbaar bij VDAB. De VDAB betaalt dan het volledige bedrag terug na ontvangst van de cheques.
  • Opleidingscheques die nog niet gebruikt werden, bijvoorbeeld omdat de opleiding geannuleerd is, en waarvan de geldigheidsduur niet overschreden is, kunnen worden terugbetaald.

Daarnaast verandert er nog een voorwaarde van het gebruik van de opleidingscheques. Vroeger kwamen namelijk enkel personen die hun woonplaats hadden op het grondgebied van het Vlaamse of het Brussels Hoofdstedelijke Gewest in aanmerking voor het gebruik van de opleidingscheques. Vanaf 1 augustus 2010 komen echter alle inwoners van de landen van Europese Economische Ruimte (EER) die tewerkgesteld zijn op het grondgebied van het Vlaamse of het Brussels Hoofdstedelijke Gewest in aanmerking.

Voor het overige blijft de regelgeving rond de opleidingscheques ongewijzigd. Wie hierover meer wil weten, kan surfen naar www.vdab.be.