Studentenarbeid : vereenvoudiging en versoepeling van de RSZ-regels vanaf 1 januari 2012


51295

Vanaf 1 januari 2012 kunnen studenten gedurende 50 dagen tewerkgesteld worden tegen een voordelig tarief. De huidige regeling (2 periodes van respectievelijk 23 dagen tijdens de zomer en 23 dagen buiten de zomer) wordt afgeschaft. Het aantal dagen wordt dus opgetrokken tot 50 en gespreid over het hele jaar.

Voortaan is er slechts 1 enkele solidariteitsbijdrage : 8,13% (5,42% ten laste van de werkgever en 2,71% ten laste van de werknemer).

De duurtijd van de arbeidsovereenkomst voor studenten wordt verlengd van 6 maand tot 12 maand. Zo zal het voor studenten mogelijk zijn om gedurende het hele jaar elk weekend 1 dag te werken of 2 volledige zomermaanden.

Elke werkgever zal een Multi-Dimona aangifte moeten doen van de tewerkstelling van de student. Per kwartaal wordt er zo een “teller studentenarbeid” bij de RSZ bijgehouden. Zowel de werkgever als de werknemer kunnen deze teller raadplegen. De werkgevers zullen dus met zekerheid kunnen weten hoeveel beschikbare dagen de student nog heeft.

Let wel : deze “nieuwe” regels zijn pas van toepassing vanaf 1 januari 2012. Gedurende het hele jaar 2011 geldt nog de bestaande regeling.

U kan het perscommunqiué van de bevoegde minister daaromtrent lezen door op de hiernavolgende link te klikken : perscommuniqué