Terbeschikkingstelling van een iPad


56365

Meer en meer ondernemingen laten hun personeel beschikken over tablets (iPad, e.a.), al dan niet met een internetaansluiting.

Indien er privégebruik is van zo’n tablet dan stelt zich de vraag naar de fiscale en sociale behandeling ervan.

Sociaal

De RSZ. heeft een standpunt ingenomen aangaande de beschikbaarstelling van een tablet (iPad,..), eventueel met een internetaansluiting, voor privégebruik.

De RSZ stelt de beschikbaarstelling van een tablet gelijk aan de beschikbaarstelling van een  PC voor wat betreft de waardebepaling van het jaarlijks voordeel dat ontstaat door het privégebruik ervan, te weten 180 EUR per jaar.

Een bedraag van 180 EUR per jaar wordt zowel aan persoonlijke als aan patronale sociale bijdragen onderworpen.

Hetzelfde principe geldt voor de internetaansluiting ten laste van de werkgever (iPad type 3G). Als de tablet over een internetaansluiting beschikt, wordt het voordeel dat ontstaat uit die aansluiting bepaald op 60 EUR per jaar, of samen  240 EUR per jaar.

Als de werknemer privé al beschikt over een  PC met internetaansluiting waarop  al sociale bijdragen worden geheven, kiest de RSZ  toch voor een cumul van de voordelen. Als de werkgever een PC en een  iPad ter beschikking stelt dan zal het voordeel in natura  360 EUR per jaar bedragen of 480 EUR per jaar als beide toestellen op het internet aangesloten zijn.

Fiscaal

Wat betreft de waardebepaling, zit de fiscus nog niet op dezelfde lijn als de RSZ.

In afwachting is het de reële waarde van het voordeel (= kleinhandelsprijs en de verhouding tussen privé- en beroepsgebruik) die als basis zal dienen voor de berekening van het belastbaar fiscaal voordeel.

Vb : De werkgever stelt een iPad ter waarde van 650€ ter beschikking aan zijn werknemer en laat het privégebruik ervan toe. De werkgever onderscheidt het privégebruik van het professioneel gebruik via een percentage systeem : het privégebruik wordt geschat op 30´%. Een jaarlijks voordeel van 195€ zal opgelegd worden, dit is 16,25€ per maand.  

Ook hier, zou men zich na het lezen van de wetteksten kunnen verwachten aan een dubbele belastingheffing ingeval van beschikbaarstelling voor privégebruik van een (draagbare) PC  en een tablet.