Tijdelijke werkloosheid arbeiders: supplement van 2 euro bovenop de werkloosheidsuitkeringen te betalen door de werkgever!


51331

De IPA-wet, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 28 april 2011, voorziet o.a. in een aanpassing van de arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978 op het vlak van de tijdelijke werkloosheid van de arbeiders.

Meer bepaald zal een arbeider recht hebben op een supplement van minimum 2 euro per dag waarop hij niet heeft gewerkt bovenop zijn werkloosheidsuitkeringen ingeval van tijdelijke volledige of gedeeltelijke schorsing van zijn arbeidsovereenkomst bij gebrek aan werk wegens economische redenen, ingevolge technische stoornis en ingevolge slecht weer.

Dit supplement dient betaald te worden door de werkgever, tenzij de betaling ervan bij een door de Koning algemeen verbindend verklaarde CAO ten laste wordt gelegd van het Fonds voor Bestaanszekerheid.

Het minimumbedrag van dit supplement kan bij koninklijk besluit worden verhoogd. Deze bevoegdheid van de Koning is evenwel afhankelijk van het instellen van een responsabiliseringsmechanisme voor de werkgevers die overmatig gebruik maken van de tijdelijke werkloosheid. Er is bijgevolg eerst een akkoord nodig over deze aspecten onder de sociale partners vooraleer de Koning van deze bevoegdheid kan gebruik maken.

Deze nieuwe bepalingen zullen in werking treden op 1 januari 2012.