Tijdelijke werkloosheid wegens technische stoornis en economische redenen: bijkomende maandelijkse melding aan de RVA van de eerste effectieve werkloosheidsdag


59326

Momenteel dienen ondernemingen enkel in geval van tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer en in geval van tijdelijke werkloosheid ingevolge economische redenen van de arbeiders in de bouwsector de eerste effectieve werkloosheidsdag in elke kalendermaand onmiddellijk elektronisch mee te delen aan de RVA.

De programmawet van 22 juni 2012, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 28 juni 2012, voorziet in een verstrenging van de controle op de tijdelijke werkloosheid door de elektronische mededeling van de eerste effectieve werkloosheidsdag van elke maand te veralgemenen voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid. Volgens de instructies van de RVA zal deze verplichting gelden vanaf 1 oktober 2012.

Meer specifiek, zal vanaf 1 oktober 2012 deze verplichting dus ook gelden voor:

  • de tijdelijke werkloosheid wegens technische stoornis;
  • de tijdelijke werkloosheid ingevolge economische redenen voor andere ondernemingen die niet tot de bouwsector behoren én voor zowel arbeiders als bedienden.

De elektronische mededeling is de algemene regel. Verzending per aangetekend schrijven of per faxbericht zal enkel mogelijk zijn in de volgende gevallen:

  1. De werkgever verricht voor de eerste maal een mededeling tijdelijke werkloosheid of verricht opnieuw een mededeling tijdelijke werkloosheid na een periode van onderbreking van 24 maanden.
  2. De werkgever beschikt niet over de nodige informaticamiddelen om een elektronische aangifte te verrichten en heeft hiervoor een vrijstelling gekregen van de directeur van het werkloosheidsbureau van de RVA.
  3. De werkgever kan de mededeling niet elektronisch verrichten wegens technische problemen (bvb. een computerpanne, een tijdelijk probleem met de internetverbinding, …).

De werkgever dient geen mededeling van de eerste effectieve werkloosheidsdag (bvb. wegens economische redenen) meer te verrichten wanneer in de betrokken maand reeds een mededeling is gebeurd van de eerste effectieve werkloosheidsdag van een andere vorm van tijdelijke werkloosheid (bvb. wegens technische stoornis).

Werkgevers die de verplichte meldingsplicht niet of te laat nakomen dienen:

  • bij tijdelijke werkloosheid wegens technische stoornis aan de betrokken werknemer het normale loon door te betalen voor een periode van 6 dagen (vanaf de eerste dag werkloosheid);
  • bij economische werkloosheid voor arbeiders/bedienden aan de betrokken werknemer het normale loon door te betalen voor een periode van 7 dagen (vanaf de eerste dag werkloosheid). Daarna dient een geplaffoneerd loon betaald te worden. Bij laattijdige melding van de eerste effectieve werkloosheidsdag dient enkel het loon betaald te worden voor de periode voorafgaand aan de laattijdige melding.