Tijdskrediet : nieuwe regels vanaf 2012 op een rij


55513

Op 1 januari 2012 heeft het tijdskrediet een grondige wijziging doorgemaakt. De regels om een door de RVA vergoed tijdskrediet te genieten worden strenger. De regels om tijdskrediet te kunnen inroepen te aanzien van de werkgever veranderen niet. We overlopen even de regels om een door de RVA vergoed tijdskrediet te genieten.

Voorwaarden uitkeringen

Vanaf januari zal er een onderscheid worden gemaakt tussen de aanvragen die gemotiveerd zijn en deze die niet gemotiveerd zijn:

Niet gemotiveerde aanvragen:

 

ZONDER MOTIEF

De werknemers met 5 jaar loopbaan als loontrekkende + 2 jaar anciënniteit bij de werkgever hebben recht op:

  • Ofwel 12 maanden volledige onderbreking;
  • Ofwel 24 maanden halftijdse vermindering (vroeger had men in deze hypothese recht op maximaal 60 maanden gedurende ganse loopbaan);
  • Ofwel 60 maanden 1/5 vermindering
  • Of een combinatie van deze stelsels tot een voltijds equivalent van 12 maanden.

 

Deze periode van 12 maanden kan niet worden verhoogd door de sectoren. De sectorale CAO’s zullen moeten worden aangepast.

Tijdens deze periode zal de werknemer recht hebben op uitkeringen van de RVA.

De voorwaarden moeten voldaan zijn op het ogenblik van de schriftelijke aanvraag.

Uitzondering: De anciënniteitsvoorwaarden gelden niet voor de werknemers die een voltijds of deeltijds tijdskrediet nemen nadat zij hun recht op ouderschapsverlof hebben uitgeput voor alle kinderen. Het tijdskrediet moet onmiddellijk aansluiten op het ouderschapsverlof.

Gemotiveerde aanvragen:

 

 

MET MOTIEF ZORG EN OPLEIDING (1)

De werknemers met 2 jaar anciënniteit bij de werkgever hebben recht op een bijkomend recht op onderbrekingsuitkeringen van maximaal 36 maanden (3 jaar) volledige onderbreking, halftijdse vermindering of 1/5 vermindering (2):

  • Om zorg te dragen voor zijn kind tot 8 jaar;
  • Om palliatieve zorgen toe te dienen;
  • Om een zwaar ziek gezins- of familielid bij te staan of te verzorgen;
  • Om een opleiding te volgen.

 

 

 

MET MOTIEF ZIEK KIND (1)

De werknemers met 2 jaar anciënniteit bij de werkgever hebben recht op een bijkomend recht op onderbrekingsuitkeringen van maximaal 48 maanden (4 jaar) volledige onderbreking, halftijdse vermindering of 1/5 vermindering (3):

  • Om zorg te dragen voor zijn gehandicapt kind tot 21 jaar;
  • Om zijn zwaar ziek kind of een zwaar ziek kind dat deel uitmaakt van het gezin bij te staan of te verzorgen.

 

Einde loopbaan

 De werknemers met 25 jaar beroepsloopbaan hebben recht op onderbrekingsuitkeringen vanaf 55 jaar in het kader van een halftijdse en 1/5 vermindering tot aan de pensioenleeftijd.

Er bestaat een afwijking vanaf 50 jaar:

  • Voor de werknemers die een zwaar beroep hebben uitgeoefend;
  • en op voorwaarde dat het zwaar beroep voorkomt op de lijst van de knelpuntberoepen.

Uitzondering: de werknemers die reeds in het stelsel zitten en die niet hebben aangevraagd tot aan de pensioenleeftijd, kunnen genieten van de oude bepalingen indien zij een nieuw aanvraagformulier met de pensioenleeftijd als einddatum indienen.

 

De 55-plussers hebben recht op hogere uitkeringen. Vóór 1 januari 2012 werden deze hogere uitkeringen toegekend vanaf de leeftijd van 51 jaar. Dit is nu dus later. De voorwaarde voor werknemers met een zwaar beroep bestond vroeger niet.

(1) In het verleden opgenomen krediet wordt verrekend

(2) 12 maanden zonder motief + 36 maanden met motief zorg en opleiding. De genoten periodes met motief ziek kind, met uitzondering van de eerste 12 maanden, worden in mindering gebracht van de 36 maanden. Het betreft kalenderperiodes die niet gerekend worden in voltijdse equivalenten. Hier ligt het verschil met de situatie vóór 01/01/2012. Toen was het mogelijk om maximaal 60 maanden op te nemen.

Opgelet: het gaat hier om een periode van 36 maanden die niet proportioneel wordt verrekend naar een voltijds equivalent bij opname in een deeltijdse formule. Concreet betekent dit het volgende:

  • Een werknemer die 36 maanden 1/5e vermindering opneemt zal dit niet kunnen omzetten naar een voltijds equivalent van 36 maanden. Het blijft 36 maanden in 1/5e systeem!;
  • Een werknemer die 36 maanden halftijds opneemt, zal dit niet kunnen omzetten naar 72 maanden om zo aan een voltijds equivalent te komen. Het blijft 36 maanden in het halftijds regime!

(3) 12 maanden zonder motief + 48 maanden met motief ziek kind. De genoten periodes met motief zorg en opleiding worden in mindering gebracht van de 48 maanden. Het betreft kalenderperiodes die niet gerekend worden in voltijdse equivalenten. Dit was vroeger eveneens 60 maanden.

Opgelet: het gaat hier om een periode van 48 maanden die wederom niet proportioneel wordt verrekend naar een voltijds equivalent bij opname in een deeltijdse formule. Concreet betekent dit het volgende:

  • Een werknemer die 48 maanden 1/5e vermindering opneemt zal dit niet kunnen omzetten naar een voltijds equivalent van 48 maanden. Het blijft 48 maanden in 1/5e systeem!;
  • Een werknemer die 48 maanden halftijds opneemt, zal dit niet kunnen omzetten naar een voltijds equivalent. Het blijft 48 maanden in het halftijds regime!

Bovenstaande regeling is van toepassing op alle nieuwe aanvragen of aanvragen tot verlenging die ingaan vanaf 1 januari 2012 of later.

Wanneer gelden de oude regels nog?

De oorspronkelijke overgangsregeling voorzag dat: “De oude reglementering alleen nog van toepassing zal blijven voor de eerste aanvragen of verlengingsaanvragen voor onderbrekingsuitkering die uiterlijk op 31 december 2011 werden ontvangen bij de RVA, en voor zover de werknemer uiterlijk op 27/11/2011 zijn werkgever schriftelijk op de hoogte had gebracht van deze aanvraag”. Om tegemoet te komen aan het probleem van door werkgevers laattijdig ingediende aanvragen, heeft de RVA deze oorspronkelijke overgangsregeling versoepeld zodat de werknemers, onder bepaalde voorwaarden, aanspraak kunnen maken op onderbrekingsuitkeringen volgens de oude reglementering (die geldig was van voor 01/01/2012).

De oude reglementering kan nog van toepassing blijven wanneer aan drie cumulatieve voorwaarden is voldaan:

  1. De werkgever werd uiterlijk 27/11/2011 schriftelijk op de hoogte gebracht van de aanvraag voor tijdskrediet.
  2. De ingangsdatum van het tijdskrediet is uiterlijk maandag 02/04/2012.
  3. De ontvangstdatum op het werkloosheidsbureau van het ingevuld formulier is uiterlijk donderdag 01/03/2012. (i.p.v. 23/12/2011).

Indicaties van oneigenlijk gebruik zullen door het werkloosheidsbureau worden overgemaakt aan het hoofdbestuur, dat de zaak dan zal voorleggen aan het Beheerscomité.

Thematisch verlof

Ter volledigheid willen wij nog meegeven dat alle aanvragen met betrekking tot ouderschapsverlof, palliatief verlof en medische bijstand, worden behandeld, ongeacht datum aanvraag of datum
aanvang.

Wettelijke bron

Koninklijk besluit van 28 december 2011 tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 december 2001 tot uitvoering van hoofdstuk IV van de wet van 10 augustus 2001 betreffende verzoening van werkgelegenheid en kwaliteit van het leven betreffende het stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking, BS 30 december 2011