Vakantiedagen over...wat nu?


38172

Het nieuwe jaar nadert en u stelt vast dat sommige werknemers nog resterende vakantiedagen hebben. Wat gebeurt er met deze vakantiedagen als de werknemer die onmogelijk kan opnemen voor 31 december?

Wij lossen voor u enkele vragen op.

Wat indien een werknemer niet alle verlofdagen zal kunnen opnemen tijdens 2009?

In principe verliest de werknemer dan het recht op zijn nog niet-opgenomen vakantiedagen.

Het vakantiegeld voor de niet-opgenomen vakantiedagen zal moeten worden uitbetaald uiterlijk op 31 december.

In elk geval doet u er best aan om alle werknemers met openstaand verlof aan te manen zijn of haar verlofdagen nog op te nemen voor het te laat is.

Opgelet: de werkgever mag de werknemers niet verbieden de resterende vakantiedagen op te nemen. Indien hij dit toch doet, riskeert hij strafrechtelijke sancties.

Wat wordt verstaan onder “onmogelijk om alle vakantiedagen op te nemen”?

Deze term moet heel ruim worden geïnterpreteerd en kan onder meer volgende situaties omvatten: werkneemster heeft zwangerschapsverlof opgenomen, schorsing wegens ziekte, schorsing wegens arbeidsongeval, …

Is het mogelijk om vakantiedagen over te dragen?

Vakantiedagen overdragen is niet mogelijk, zelfs niet indien dit te wijten is aan omstandigheden die het onmogelijk hebben gemaakt om alle vakantiedagen op te nemen.

Extra-wettelijke vakantiedagen kunnen binnen de onderneming wel worden overgedragen.

Wat met het vakantiegeld?

Bedienden

Was het voor de bediende absoluut onmogelijk om de vakantiedagen op te nemen, dan moet de werkgever uiterlijk 31 december het resterende vakantiegeld betalen.

Indien de bediende zijn vakantiedagen bewust niet opneemt, zal hij geen recht hebben op het vakantiegeld voor de niet-opgenomen vakantiedagen.

Arbeiders

De arbeiders ontvangen hun vakantiegeld van de vakantiekas via een vakantiecheque, hetgeen inhoudt dat de vakantiekas het geld niet zal terugvorderen voor de niet-opgenomen vakantiedagen.

Enkele tips:

1. Zorg ervoor dat alle werknemers hun vakantie kunnen opnemen vóór 31 december
2. Verwittig de werknemers dat ze nog een aantal dagen hebben openstaan en dat die nog moeten worden opgenomen voor het einde van het jaar.