Vakbondspremie verhoogd


42683

Het bedrag van de vakbondspremie toegekend aan sommige personeelsleden van de overheidssector werd naar 90 EUR verhoogd.

Wij maken van de gelegenheid gebruik om de toekennings- en uitbetalingsvoorwaarden van de jaarlijkse vakbondspremie te herhalen.

Deze worden vastgelegd in de wet van 1 september 1980 en in het koninklijk besluit van 30 september 1980. Deze wettelijke teksten werden in de loop der jaren gewijzigd. De laatste wijziging betreft het bedrag van de vakbondspremie dat bepaald werd door een koninklijk besluit van 10 september 2009 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 16 september 2009.

Hieronder vindt u een samenvatting van de toekennings- en uitbetalingsvoorwaarden van de jaarlijkse syndicale premie:

Voor wie?

Deze premie wordt toegekend aan de personeelsleden die als betalend lid aangesloten zijn bij een representatieve vakorganisatie en die behoren tot:

  • de Federale besturen en andere federale diensten, met inbegrip van de diensten die de rechterlijke macht terzijde staan, maar met uitzondering van het operationeel korps van de Rijkswacht, de magistraten en griffiers van de rechterlijke orde en de ambtsdragers bij de Raad van State;
  • de publiekrechtelijke rechtspersonen die afhangen van de Federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten;
  • de provincies, de agglomeraties, de Nederlandse commissie voor de cultuur, de Franse commissie voor de cultuur en de Verenigde commissies voor de Cultuur van de Brusselse agglomeratie, de verenigingen van gemeenten, de gemeenten, de OCMW’s, de intercommunale OCMW’s, de vereniging van de OCMW’s en de openbare instellingen ondergeschikt aan de Provincies en aan de Gemeenten;
  • de polders en wateringen;
  • de gesubsidieerde diensten voor school- en beroepsoriëntering, de gesubsidieerde PMS-diensten, de gesubsidieerde onderwijsinrichtingen, met inbegrip van de inrichtingen van het gesubsidieerde niet-universitaire hoger onderwijs, in de mate dat de betrokkenen rechtstreeks bezoldigd worden door een weddetoelage ;
  • de Gemeenschappen en de Gewesten en de onderwijsinstellingen georganiseerd door de Gemeenschappen;
  • de federale politie;
  • de korpsen van de lokale politie.

Bedrag

Het bedrag van de vakbondspremie wordt door een koninklijk besluit vastgesteld.

Krachtens een koninklijk besluit van 10 september 2009 tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 september 1980 betreffende de toekenning en de uitbetaling van een vakbondspremie aan sommige personeelsleden van de overheidssector, is het bedrag van de vakbondspremie voor het referentiejaar 2008 en voor elk van de volgende referentiejaren vastgesteld op 90 EUR per jaar.

Het bedrag van de administratieve werkingskosten is vastgesteld op 3 EUR (ipv 2,20 EUR) per uit te betalen vakbondspremie voor elk van de referentiejaren vanaf 1 januari 2008.

Toekenningsvoorwaarden

Voor eenzelfde referentiejaar (dwz het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar tijdens hetwelk het recht op de uitbetaling van de vakbondspremie ontstaat), kan slechts één vakbondspremie aangevraagd worden.

Deze aanvraag kan ingediend worden door middel van een formulier dat het personeelslid moet invullen en onverwijld moet overmaken aan zijn vakorganisatie vóór 1 juli.

Uitbetalingsperiode

De vakbondspremie wordt door de uitbetalingsinstelling uitbetaald vóór 30 september van het uitbetalingsjaar, dwz het 2de jaar volgend op het referentiejaar.