Verkiezingen op 13 juni 2010 : wat te doen met de tewerkstelling van werknemers die moeten stemmen en/of 'zetelen'?


46963

Op zondag 13 juni 2010 vinden er vervroegde verkiezingen plaats voor de federale Kamer en Senaat. In België is er stemplicht terwijl sommigen onder ons zullen opgeroepen worden om te gaan zetelen in een stem- of een stemopnemingsbureau. Wat nu als een werkgever op die zondag werknemers tewerkstelt die stemplichtig zijn en/of moeten "zetelen" ?

Mogen werknemers afwezig blijven om te stemmen?

De werkgever moet in elk geval zijn werknemer de mogelijkheid geven om te gaan stemmen, aangezien dat één van de burgerlijke verplichtingen zijn die uit de wet voortvloeien.

Als de werknemer aantoont dat hij niet bij volmacht had kunnen (laten) stemmen omdat hij niet aan de voorwaarden voldoet, dan behoudt hij zijn loon.

Als de werknemer wel bij volmacht kan stemmen, mag hij afwezig blijven om te gaan stemmen, maar verliest hij het loon voor die afwezigheid.

Een werknemer kan bij volmacht stemmen als hij om beroeps- of dienstredenen in het buitenland is opgehouden of om beroeps- of dienstredenen in de onmogelijkheid verkeert zich in het stembureau aan te bieden.

Wat als een werknemer moet "zetelen"?

Ook om te zetelen in een stembureau of een stemopnemingsbureau, heeft de werknemer het recht om afwezig te zijn op zijn werk.

In sommige gevallen zegt een koninklijk besluit (van 18 mei 2003) hoe lang een bijzitter (niet een voorzitter) mag afwezig blijven, al dan niet met behoud van loon. Wij zetten dit voor de verkiezingen van 13 juni 2010 in een schema :

Soort bureau

Recht op loon ?

Gedurende

Hoofdstembureau

Ja

De nodige tijd

Stembureau

Ja

De nodige tijd

Hoofdbureau voor stemopneming

Ja

De nodige tijd

Stemopnemingsbureau

Neen

 

Ook een voorzitter, een bijzitter in een stemopnemingsbureau of een getuige hebben recht om afwezig te zijn gedurende de periode dat zij die taak uitoefenen, maar zij zullen hiervoor niet bezoldigd worden.

Een werkgever kan dus best goed controleren voor welke taak de werknemer afwezig zal zijn, alvorens al dan niet loon toe te kennen.