Verkiezingen op zondag 14 oktober 2012: welke gevolgen heeft dit voor uw werknemers?


59447

Op zondag 14 oktober moet iedereen naar de stembus voor de lokale en provinciale verkiezingen. In België is er stemplicht dus sommige werknemers zullen het moeilijk hebben om die dag hun stem uit te brengen of te gaan zetelen in het stembureau.

Mogen werknemers afwezig blijven om te stemmen?

De werknemer die moet werken op 14 oktober heeft twee opties:

- Ofwel stemt de werknemer zelf;De werkgever moet de werknemers die werken op zondag de mogelijkheid bieden om hun stem te gaan uitbrengen. Indien zij hierdoor afwezig zijn, dan zijn zij gewettigd afwezig. Zij ontvangen wel geen loon voor de periode van afwezigheid.

Indien de werknemer toch zijn stem wenst uit te brengen zonder loonverlies kan hij verlof nemen of eventueel inhaalrust.

Best dus op voorhand bespreken met het personeel!

- Ofwel stemt de werknemer bij volmacht:Een werknemer kan omwille van beroepsredenen stemmen per volmacht, op voorwaarde dat hij een attest (zie link) kan afleveren van zijn werkgever waaruit blijkt dat hij op zondag 14 oktober moet werken. Op die manier kan de werknemer een volmacht geven aan een andere kiesgerechtigde.

Wat moet de werknemer hiervoor doen? Eens hij het attest heeft ontvangen van de werkgever, kan de werknemer een formulier tot volmacht aanvragen bij zijn gemeente of downloaden via volgende link voor Vlaanderen of via de link voor Brussel.

Wat als een werknemer moet "zetelen"? Indien de werknemer moet zetelen in een stem-of telbureau heeft de werknemer recht om afwezig te zijn op het werk, dit al dan niet met behoud van het loon.

Hieronder volgt een overzicht van de mogelijke situaties: 

 Soort bureau  Recht op loon?  Hoe lang?
Bijzitter hoofdstembureau JA De nodige tijd
Bijzitter stembureau JA De nodige tijd
Bijzitter hoofdstembureau voor stemopneming JA De nodige tijd met een maximum van 5 dagen
Bijzitter secundair stembureau of secundair bureau voor stemopneming NEEN   
Voorzitter of secretaris van stembureau en bureau voor stemopneming NEEN