Verplichte elektronische mededeling van tijdelijke werkloosheid vanaf 1 oktober 2011!


52497

In geval van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen, technische stoornis en slecht weer van zijn arbeiders, is de werkgever verplicht de RVA op de hoogte te stellen van deze schorsing van de arbeidsovereenkomst. Deze kennisgeving kan momenteel gebeuren middels een aangetekend schrijven, een elektronische mededeling of met een faxbericht.

Werkgevers die op grond van de reglementering betreffende de crisismaatregelen een regeling van economische werkloosheid voor hun bedienden wensen in te voeren, beschikken slechts over één mogelijkheid van kennisgeving, namelijk de elektronische aangifte.

Aangezien de RVA veel voordelen ondervond van het systeem van elektronische aangifte (administratieve vereenvoudiging, meer rechtszekerheid, minder kans op fouten, …) werd ervoor gepleit het systeem van elektronische kennisgeving te veralgemenen.

Ingevolge de programmawet van 4 juli 2011 (B.S. 19 juli 2011) zal het vanaf 1 oktober 2011 enkel nog mogelijk zijn voor werkgevers om voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid een elektronische mededeling te verrichten. Deze voorziene datum van inwerkingtreding kan wel nog vervroegd worden bij koninklijk besluit.

De arbeidsovereenkomstwet van 3 juli 1978 zal in die zin worden aangepast:

1. Technische stoornis

Uiterlijk de eerste werkdag na de dag van de technische stoornis moet de werkgever de RVA op elektronische wijze in kennis stellen van de van de datum en de aard van de technische stoornis alsook van de datum van het begin van de schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.

Binnen de zes dagen na de dag van de technische stoornis moet de werkgever de RVA op elektronische wijze een lijst meedelen met de naam, de voornamen en het identificatienummer van de sociale zekerheid van de arbeiders wiens arbeidsovereenkomst is geschorst. Hun adres dient niet langer vermeld te worden.

De modaliteiten voor de mededeling alsook de voorwaarden waaronder het mogelijk zal blijven een mededeling te verrichten per aangetekend schrijven zullen vastgelegd worden bij koninklijk besluit.

2. Slecht weer

De werkgever is verplicht de eerste dag van de werkelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst in elke kalendermaand onmiddellijk op elektronische wijze mee te delen aan de RVA. De modaliteiten betreffende de bewijsvoering van het slechte weer, de modaliteiten voor de mededeling alsook de voorwaarden waaronder het mogelijk zal blijven een mededeling te verrichten per aangetekend schrijven of per faxbericht zullen vastgelegd worden bij koninklijk besluit.

3. Economische redenen

De mededeling van de aanplakking of van de individuele kennisgeving moet de dag zelf door de werkgever op elektronische wijze worden meegedeeld aan de RVA. De modaliteiten voor de mededeling alsook de voorwaarden waaronder het mogelijk zal blijven een mededeling te verrichten per aangetekend schrijven zullen vastgelegd worden bij koninklijk besluit.

Voortaan moet de mededeling slechts de voorziene regeling van schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst bevatten. Ook de verplichte vermeldingen van de mededeling worden aangepast: het adres van de betrokken arbeiders dient niet langer vermeld te worden maar wordt vervangen door hun identificatienummer van de RSZ.

Daarenboven dient de werkgever niet langer de RVA op de hoogte te brengen wanneer hij het oorspronkelijk voorziene aantal werkloosheidsdagen vermindert of één of meer dagen waarop voorheen niet werd gewerkt door één of meer andere vervangt, zonder ze te vermeerderen.