Verplichting om een opleidingsplan te maken in geval van tijdelijke werkloosheid in aantocht


60432

Met de programmawet van 27 december 2012 (B.S. 31 december 2012) wil de wetgever de werkgevers aansporen om opleidingsinspanningen te leveren voor werknemers die tijdelijk werkloos worden gesteld wegens een technische stoornis, weerverlet of economische oorzaken. Die opleidingsinspanningen moeten dienen als tegenprestatie voor de mogelijkheid voor de werkgever om de uitvoering van de arbeidsovereenkomst te schorsen of een regeling van gedeeltelijke arbeid in te voeren.

Voortaan moeten werkgevers de eerste dag van elke kalendermaand van de werkelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst een opleidingsplan kunnen voorleggen waarvan de vorm, de inhoud, de nadere regels van bewaring en verzending zullen bepaald worden door de Koning. Een Koninklijk Besluit zal eveneens het type van de in uitvoering van het plan te verlenen opleidingen vaststellen.

Voor de werkloosheidsdagen tijdens welke geen opleiding wordt verschaft aan de werknemers in uitvoering van het opleidingsplan, heeft de werknemer recht op minstens het dubbele van het minimumbedrag van de aanvullende vergoeding die hem lastens de werkgever of desgevallend een Fonds voor Bestaanszekerheid toekomt.

Opgelet! Deze nieuwe regels zijn nog niet in werking getreden. Naast de nadere modaliteiten moet ook nog de datum van inwerkingtreding door de Koning worden bepaald.

Wij houden u verder op de hoogte.