Verplichtingen op het einde van het jaar


59718

Het einde van 2012 nadert met rasse schreden. Een ideaal moment dus om na te gaan of U in orde bent met een aantal jaarlijks terugkerende verplichtingen. Een aantal van deze verplichtingen brengen bovendien financiële gevolgen met zich mee. Aan de hand van een aantal vragen in dit artikel zetten wij even op een rij waarop u in het bijzonder zal moeten letten. Op die manier willen wij er voor zorgen dat u op het einde van dit jaar niet voor verrassingen komt te staan.

Recht op een eindejaarspremie?

Ga zeker na of u als onderneming verplicht bent om een eindejaarspremie te betalen, hoeveel die zou bedragen en of u die slechts verschuldigd bent voor bepaalde werknemers of voor het geheel van uw personeel. U kan meer informatie over de eindejaarspremie vinden via onze sectorale documentatie.

Werden alle wettelijke feestdagen opgenomen?

Elke voltijdse werknemer heeft recht op 10 wettelijke feestdagen per jaar. Bij deeltijdse werknemers hangt het aantal feestdagen waarop zij recht hebben samen met het uurrooster (vast of variabel).

In ieder geval moeten al uw werknemers de wettelijke feestdagen, vervangingsdagen of recuperatiedagen waarop zij recht hebben, opgenomen hebben voor het einde van het jaar. Anders riskeert u sancties.

Werden alle wettelijke vakantiedagen opgenomen?

Wettelijke vakantiedagen kunnen niet worden overgedragen naar het volgende jaar. Indien een werknemer niet al zijn vakantiedagen heeft opgenomen voor het einde van het jaar, verliest hij dus het recht op die dagen. Voor bijkomende vakantiedagen die worden toegekend op sectoraal of ondernemingsvlak kan men zelf bepalen of deze overdraagbaar zijn of niet.

U moet er als werkgever alles aan doen opdat al uw werknemers hun wettelijke vakantie volledig kunnen opnemen voor het jaar verstrijkt. U mag dit dus zeker niet verhinderen. Ook hierop staan er sancties.

Indien een bediende dit jaar niet al zijn wettelijke vakantiedagen kan opnemen door omstandigheden onafhankelijk van zijn wil (vb. ziekte), bent u verplicht om hem voor het einde van dit jaar het enkel vakantiegeld voor de niet opgenomen dagen uit te betalen. Ook het dubbel vakantiegeld zal u nog verschuldigd zijn, indien dit niet reeds werd uitbetaald samen met de andere bedienden (meestal in de maand mei of juni). Neemt de bediende zijn vakantiedagen niet op uit vrije wil, verliest hij zijn recht op vakantiegeld voor de niet opgenomen dagen.

Breng de werknemers die momenteel nog vakantiedagen over hebben hiervan schriftelijk op de hoogte en vraag hen om die dagen nog op te nemen vóór het einde van dit jaar. Wijs hen er ook op dat die dagen niet overdraagbaar zijn naar volgend jaar. Indien zij weigeren die overige vakantiedagen op te nemen, laat u hen dat ook best schriftelijk aan u bevestigen. Zo dekt u zich in tegen mogelijke sancties en hoeft u voor de bedienden ook het vakantiegeld voor de niet opgenomen dagen niet meer te betalen.

 Werden alle inhaalrustdagen opgenomen?

Indien de wekelijkse arbeidsduur in uw onderneming gemiddeld op jaarbasis bereikt wordt door de toekenning van inhaalrustdagen ten gevolge van arbeidsduurvermindering, dan moeten die dagen ook vóór het einde van het jaar worden opgenomen. Anders zal de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur worden overschreden.

Werden de vervangende feestdagen en collectieve vakantie voor 2013 al vastgelegd?

Feestdagen die in 2013 samenvallen met een zondag of een andere inactiviteitsdag moeten in principe in datzelfde jaar vervangen worden door een dag waarop er in uw onderneming normaal gewerkt wordt. Voor 2013 zal –in de meeste gevallen- enkel de nationale feestdag (zondag 21/07/2013) voor vervanging in aanmerking komen. Voor meer informatie zie onze artikels:

Vervangende feestdagen voor 2013 al vastgelegd? Dit artikel kan u raadplegen via volgende link

Collectieve vakantiedagen voor 2013 al vastgelegd? Dit artikel kan u raadplegen via volgende link 

Vertrekvakantiegeld?

Aan elke bediende die in de loop van het jaar zijn arbeidsduur heeft verminderd moet u samen met het loon van de maand december een vertrekvakantiegeld betalen. Dat is verschuldigd voor de niet opgenomen vakantiedagen en/of -uren in 2012 ingevolge de arbeidsduurvermindering in vergelijking met vorig jaar. Daarnaast omvat het ook een voorafbetaling van het vakantiegeld van 2013.

Nog vragen?

Indien u hierover nog vragen heeft, of hulp nodig heeft bij het nazicht, aarzel niet om uw dossierbeheerder te contacteren.