Versoepeling toegangsvoorwaarden 1/2e tijdskrediet en 1/5e tijdskrediet


44460

De versoepeling bevindt zich bij werknemers die ½ of 1/5 tijdskrediet wensen op te nemen na een lange periode van ziekte of ongeval of na een periode van geleidelijke werkhervatting.

Tot vandaag kon, na een periode gedekt door gewaarborgd loon die reeds gelijkgesteld is, slechts een bijkomende periode van vijf maanden worden geneutraliseerd.

Welke periodes worden nu ook geneutraliseerd?

- De periodes van schorsing die niet gedekt zijn door gewaarborgd loon indien de werknemer al langer dan zes maanden ziek is. Dit voor zover de werkgever, binnen de maand na de aanvraag, geen schriftelijke bezwaren heeft gemaakt om organisatorische redenen. Zo kunnen de werknemer die reeds zes maanden ziek zijn, het werk gedeeltelijk hervatten.

- De periodes van geleidelijke werkhervatting (met toestemming van het ziekenfonds) en de periodes van schorsing die niet gedekt zijn door het gewaarborgd loon en die deze periode van geleidelijke werkhervatting voorafgaan. Dit maakt een vlottere werkhervatting mogelijk na periode van ziekte.

Inwerkingtreding

Deze versoepeling treedt in werking vanaf 1 januari 2010.

Bron: CAO nr. 77sexies van 15 december 2009 tot wijziging van de CAO nr. 77bis van 19 december 2001 tot vervanging van de CAO nr. 77 van 14 februari 2001 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaan vermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking.