Vervangingsdagen voor feestdagen in 2010


43484

 

De feestdagen in 2010

De werknemers hebben ieder jaar recht op 10 betaalde feestdagen gedurende welke zij in principe niet mogen worden tewerkgesteld

In 2010 zijn de wettelijke feestdagen vastgelegd als volgt:

Nieuwjaar

vrijdag 1 januari 2010

Paasmaandag

maandag 5 april 2010

Feest van de arbeid

zaterdag 1 mei 2010

Hemelvaartdag

donderdag 13 mei 2010

Pinkstermaandag

maandag 24 mei 2010

Nationale feestdag

woensdag 21 juli 2010

Maria Hemelvaart

zondag 15 augustus 2010

Allerheiligen

maandag 1 november 2010

Wapenstilstand

donderdag 11 november 2010

Kerstmis

zaterdag 25 december 2010

 

Feestdagen die in 2010 op een inactiviteitsdag kunnen vallen

Indien een feestdag samenvalt met een zondag of met een gewone inactiviteitsdag in de onderneming moet hij vervangen worden door een dag waarop gewoonlijk wel wordt gewerkt. Deze vervangingsdag moet vallen in hetzelfde kalenderjaar en krijgt de aard van een feestdag.

 

In 2010 vallen drie betaalde feestdagen in een weekend, nl. feest van de arbeid, Maria Hemelvaart en Kerstmis. Voor elk van deze feestdagen zal een vervangingsdag moeten vastgelegd worden. Opgelet: zaterdag 1 januari 2011 kan u in principe niet vervangen door een feestdag in 2010, aangezien ook 2011 10 feestdagen moet tellen.

 

In vele sectoren echter is ook de maandag een gewone inactiviteitsdag, denken we maar aan de distributiesector. In voorkomend geval zal er voor de feestdag van Paasmaandag, van Pinkstermaandag en Allerheiligen een vervangingsdag moeten vastgelegd worden.

 

Bovendien wordt in een aantal sectoren een bijkomende communautaire feestdag aan de werknemers gegarandeerd: zondag 11 juli (Vlaanderen), maandag 27 september (Wallonië - Brussel) en maandag 15 november (Duitstalige gemeenschap). Al deze dagen vallen in het weekend en zullen dus tevens moeten vervangen worden, indien de sector of de werkgever deze als feestdag aanmerkt en de zaterdag een inactiviteitsdag is.

 

Vaststellen van de vervangingsdagen

De vervangingsdag kan vastgesteld worden in het paritair comité of in het paritair subcomité. De Minister van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg moet vóór 1 oktober van het jaar dat voorafgaat aan dit waarin de te vervangen feestdag valt van deze beslissing in kennis worden gesteld. De beslissingen hebben slechts uitwerking indien zij bij koninklijk besluit algemeen verbindend werden verklaard. 

Hieronder een aantal (sub)PC’s waar reeds een beslissing werd genomen en bekrachtigd werd door een KB.

PC

Benaming

feestdag

vervangingsdag

124

Paritair Comité voor het bouwbedrijf

Zondag 1 november 2009

maandag 2 november 2009

Zaterdag 25 december 2010,

maandag 27 december 2010

Zaterdag 1 januari 2011,

maandag 3 januari 2011.

216

Paritair Comité voor de notarisbedienden

zondag 1 november 2009

Verlofdag vrij te kiezen in 2009 , na 1/11/2009 en voor de nog op te nemen wettelijke vakantiedagen

308

Paritair Comité voor de maatschappijen voor hypothecaire leningen, sparen en kapitalisatie

zondag 1 november 2009

vrije dag door de werknemer te kiezen in overeenstemming met de bedrijfsleiding

zaterdag 1 mei 2010

 

vrije dag door de werknemer te kiezen in overeenstemming met de bedrijfsleiding

zondag 15 augustus 2010

vrije dag door de werknemer te kiezen in overeenstemming met de bedrijfsleiding

zaterdag 25 december 2010

vrije dag door de werknemer te kiezen in overeenstemming met de bedrijfsleiding

 

We verwijzen naar onze sectoriële documentatie onder hoofdstuk 09 voor andere sectoren die vervangingsdagen zouden vastleggen, evenals de tabel die u kan vinden onder ‘klassement – 4. arbeidsreglementering’.

 

Wanneer er geen beslissing werd genomen in het bevoegde paritair orgaan of deze beslissing werd niet algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit, kan de vervangingsdag worden vastgelegd op het niveau van de onderneming op de volgende manier:

•         bij beslissing genomen in de ondernemingsraad;

•         bij ontstentenis van een ondernemingsraad of indien de ondernemingsraad geen beslissing heeft getroffen, door een akkoord tussen de werkgever en de syndicale afvaardiging;

•         bij ontstentenis van een syndicale afvaardiging, door een collectief akkoord tussen de werkgever en de werknemers te ondertekenen door alle werknemers individueel;

•         bij ontstentenis van een collectief akkoord met de werknemers, door een individueel akkoord tussen de werkgever en de werknemer.

De vervangingsdag voor de feestdagen die in 2010 op een zondag of een gewone inactiviteitdag vallen moeten vóór 15 december 2009 in een ondertekend en gedagtekend bericht aangeplakt worden in de lokalen van de onderneming. Een kopie van dit bericht moet aan het arbeidsreglement gehecht worden. De werkgever moet een afschrift van dit bericht zenden aan de Inspectie van Sociale Wetten van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg binnen de acht dagen na de inwerkingtreding.

 

Indien geen vervangingsdag werd aangeduid

Wanneer de vervangingsdagen niet werden vastgesteld op één van de bovengenoemde wijzen, wordt de feestdag vervangen door de eerste gewone activiteitsdag die in de onderneming op die feestdag volgt.

 

Vrije keuze aan werknemers

 Aan de werkgevers die de keuze vrij laten aan de medewerkers om de vervangingsdagen vast te leggen, geven we het advies deze mogelijkheid minstens te beperken tot diegene die op het ogenblik van de eigenlijke feestdag in dienst zijn. Zoniet heeft een werknemer die niet het gehele jaar heeft gewerkt de mogelijkheid om toch alle vervangingsdagen op te nemen. Deeltijders hebben in dat geval tevens de mogelijkheid om de voor hen meest voordelige dag (meeste aantal uren) te kiezen als vervangingsdag. 

 

Tip

Volgend jaar vallen maar liefst 3 feestdagen in een weekend. Denk er tijdig aan –voor 15 december 2009-  om deze dagen collectief te vervangen!