Verzekering gewaarborgd inkomen : een nieuwe verplichting vanaf 1 oktober 2012


58700

Sommige ondernemingen sluiten voor hun personeel een verzekeringspolis gewaarborgd inkomen af. Dergelijke verzekering waarborgt in geval van arbeidsongeschiktheid een uitkering om de daaruit voortvloeiende inkomstenderving te compenseren. Die uitkering is een toemaatje bovenop de vergoeding van het ziekenfonds of van de verzekeringsmaatschappij.

Deze collectieve verzekering moet duidelijk onderscheiden worden van de verzekering voor lichamelijke of economische ongeschiktheid. Die laatste verleent immers dekking voor de vermindering van de fysische geschiktheid, voor het verlies van arbeidsvermogen of voor een stijging van kosten als gevolg van de ongeschiktheid, zonder dat de polis tot doel heeft een inkomstenderving te compenseren. De polis dekt verbintenissen waarbij het recht op een vergoeding wordt vastgesteld in functie van het percentage van fysische of economische ongeschiktheid zonder dat de verbintenis tot doel heeft een gedeeltelijk of totaal verlies van de inkomsten op te vangen.

Het is belangrijk om deze twee verzekeringen van elkaar te onderscheiden, aangezien ze niet dezelfde fiscale behandeling genieten.

Fiscale behandeling van de collectieve verzekering gewaarborgd inkomen

De werknemers moeten op het voordeel dat voortvloeit uit de betaling van de patronale premies door de werkgever geen belastingen betalen. Zij moeten wel belastingen betalen op de uitkeringen die zij uit de uitvoering van die verbintenis ontvangen.

Voor de werkgever zijn de patronale premies aftrekbaar.

Fiscale behandeling van de collectieve verzekering  tegen lichamelijke of economische ongeschiktheid

De werknemers moeten op het voordeel dat voortvloeit uit de betaling van de patronale premies door de werkgever geen belastingen betalen. Evenmin moeten de werknemers belastingen betalen op de uitkeringen die zij ontvangen als gevolg van de uitvoering van de verbintenis.

Voor de werkgever zijn de patronale premies niet aftrekbaar

Criterium van het onderscheid

Om zich te vergewissen van het reëel voorwerp van de collectieve verzekering, eist de fiscus in een omzendbrief dat uit de tekst van de verzekeringspolis blijkt of hij een inkomstenverlies dekt en niet alleen een aantasting van de lichamelijk geschiktheid.

Tegen 1 oktober 2012 moet elke verzekeringspolis door middel van een aanhangsel uitdrukkelijk stellen dat de verzekering een inkomstenverlies dekt, anders mag de werkgever de  patronale premies niet aftrekken.

Gelieve u, indien nodig, tegen 1 oktober 2012 in regel te stellen en uw verzekeringsmaatschappij te contacteren.