Vlaamse ondernemersopleiding: belangrijke wijzigingen


49026

Het Besluit van 21 mei 2010 van de Vlaamse Regering heeft de regels in verband met de stageovereenkomst in het kader van de ondernemersopleiding in Vlaanderen drastisch gewijzigd.

Ter herinnering, de ondernemersopleiding is een basisvorming, die voorbereidt op het algemeen, technisch, commercieel, financieel en administratief uitoefenen van een zelfstandig beroep en het beheer van een kleine en middelgrote onderneming.
Deze opleiding bestaat uit:

  1. een theoretische opleiding die cursussen van bedrijfsbeheer en beroepskennis omvat;
  2. een praktijkstage die kan georganiseerd worden door een stageovereenkomst of door een andere vorm van stage die erkend is door Syntra Vlaanderen.

De stageovereenkomst is een overeenkomst van bepaalde duur waarbij een ondernemingshoofd-opleider zich ertoe verbindt aan de stagiair een beroepstechnische opleiding te geven. De stagiair verbindt zich er op zijn beurt toe om de techniek van het beroep aan te leren onder de leiding en het toezicht van het ondernemingshoofd-opleider. Bovendien verbindt de stagiair zich ertoe de nodige cursussen over beroepskennis van de theoretische vorming te volgen in een Syntra-centrum.
Een leertrajectbegeleider ziet toe op de goede uitvoering van de overeenkomst.

Welke regels zijn gewijzigd?

1. Minimale arbeidsduur ingeval van een deeltijdse stageovereenkomst

Er bestaan zowel voltijdse als deeltijdse stageovereenkomsten.

Voor de deeltijdse stageovereenkomsten bestaan er nieuwe minimumregels. Deeltijdse stageovereenkomsten erkend na 5 juli moeten 2/5, 3/5 of 4/5 van een voltijdse stageovereenkomst bedragen.

Voor deeltijdse stageovereenkomsten erkend vóór 5 juli 2010 geldt nog steeds dat de duur gelijk moet zijn aan 1/4, 1/2, of 3/4 van een voltijdse stageovereenkomst.

2. Bedrag van de stagevergoeding

Op het vlak van het bedrag van de stagevergoeding zijn er twee aanpassingen gebeurd.

Ten eerste wordt er voortaan geen rekening meer gehouden met het al dan niet genoten hebben van voldoende vooropleiding. Er bestaat dus nog maar 1 categorie van leerlingen. Het bedrag van de stagevergoeding is dus enkel nog afhankelijk van het opleidingsjaar waarin de leerling zich bevindt.

Daarnaast werden ook de bedragen van de stagevergoeding aangepast.

In onderstaande tabel vindt u de regels met betrekking tot de stagevergoeding voor stageovereenkomsten erkend vanaf 5 juli 2010. Voor de andere geldt nog steeds het oude systeem.

Opleidingsjaar Stagevergoeding
1e jaar € 660
2e jaar € 780
3e jaar € 900

Opgelet:

  • Voor deeltijdse stagiairs worden de bedragen aangepast rekening houdend met de arbeidsduur;
  • De bedragen worden jaarlijks geïndexeerd op 1 januari;
  • Bij overgang naar het volgende opleidingsjaar vindt de verhoging plaats vanaf 1 juli voorafgaand aan dat opleidingsjaar.

3. Geen geneeskundig onderzoek meer

Voortaan is het ondernemingshoofd-opleider niet meer verplicht om de stagiair te laten onderwerpen aan een voorafgaand medisch onderzoek.

4. Beëindiging van de stageovereenkomst

Beëindiging tijdens de proefperiode: niets nieuws onder de zon

Elke stageovereenkomst moet voorzien in een proefperiode van minimum 1 maand en maximum 3 maanden. Wanneer de stageovereenkomst tijdens de proefperiode wordt geschorst, wordt de proefperiode verlengd met de duur van de schorsing.

Bij beëindiging van de stageovereenkomst gedurende de proefperiode moet een opzeggingstermijn van 7 kalenderdagen worden gegeven.
Deze opzeggingstermijn vangt steeds aan op de dag volgend op die waarop de opzegging schriftelijk werd gegeven.
Binnen 7 kalenderdagen dient het ondernemingshoofd dit ook te laten weten aan de leertrajectbegeleider. Een schorsing van de stageovereenkomst gedurende de opzeggingstermijn schorst deze opzeggingstermijn niet.

Beëindiging na de proefperiode

Nieuw is dat de stageovereenkomst die werd erkend na 5 juli 2010 kan niet langer kan worden beëindigd omwille van een dringende reden.

De beëindiging omwille van een wettige reden is echter nog steeds mogelijk. Er is sprake van een wettige reden:

  • indien de andere partij ernstig tekort komt in de verplichtingen inzake de uitvoering van de stageovereenkomst;
  • indien de stagiair op basis van ernstige motieven wil overschakelen naar een andere erkende opleiding in een zelfstandig beroep;
  • of indien er omstandigheden zijn die het goede verloop van de praktijkstage ernstig belemmeren.

Elke partij kan het bestaan van zo een wettige reden inroepen om de verbreking van de stageovereenkomst te rechtvaardigen.

Wanneer treden deze wijzigingen in werking?

Deze wijzigingen aan de stageovereenkomst in het kader van de ondernemersopleiding in Vlaanderen gelden voor alle stageovereenkomsten die erkend worden na 5 juli 2010.

Voor stageovereenkomsten gesloten en erkend voor 5 juli 2010 blijven de oude regels van toepassing.