Vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor investeringen in steunzones: binnenkort ook in het Waalse Gewest?

Van 
75670

Werkgevers die nieuwe tewerkstelling creëren door investeringen in erkende steunzones kunnen sinds kort genieten van een verlaagde loonkost. Voorlopig bestaan er enkel steunzones in Vlaanderen (steunzones rond Genk en rond Turnhout). Een samenwerkingsakkoord tussen Het Waals Gewest en de Federale Staat maakt de erkenning van zulke steunzones voortaan ook mogelijk in Wallonië.

Fiscale steunmaatregel

De verlaging van de loonkost van hogergenoemde werkgevers die aan de voorwaarden voldoen wordt toegekend in de vorm van een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing gelijk aan 25 % van de bedrijfsvoorheffing die werd ingehouden op de lonen van de werknemers die de naar aanleiding van de beoogde investeringen gecreëerde arbeidsplaatsen invullen. Om het voordeel definitief te verwerven, moeten die nieuwe arbeidsplaatsen wel gedurende minstens drie (KMO’s) of vijf (niet-KMO’s) jaar behouden blijven.

Raadpleeg de FAQ van de FOD Financiën indien u meer wil weten over deze fiscale steunmaatregel.

Samenwerkingsakkoord Waals Gewest en Federale Staat

Om als steunzone te kunnen worden erkend, moet een regio aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet die regio getroffen worden door een grootschalig collectief ontslag. De steunzones worden voor erkenning voorgedragen aan de minister van Financiën door de gewesten. Een voorwaarde daartoe is dat er een samenwerkingsakkoord werd gesloten tussen de Federale Regering en het gewest. Het Vlaams Gewest had al een samenwerkingsakkoord afgesloten met de Federale Regering op 3 april.

Op 17 november 2015 werd er nu ook een samenwerkingsakkoord afgesloten tussen het Waalse Gewest en de Federale Regering. Hierin werden o.a. volgende punten geregeld:

  • Aanduiding van Operationeel Directoraat-generaal Economie, Werk en Onderzoek van het Waals Gewest als contactpunt ‘Steunzones’ voor het Waals Gewest;
  • Regels m.b.t. de cumulatie van diverse steunmaatregelen;
  • Uitwisseling van inlichtingen tussen het contactpunt ‘Steunzones’ en de FOD Financiën;
  • De procedure voor afbakening van steunzones;
  • Evaluatie van het effect van de steunmaatregel op de steunzone door het Gewest.

Dankzij dit samenwerkingsakkoord is het dus mogelijk dat het Waals Gewest steunzones voor erkenning kan voordragen aan de minister van Financiën. Van zodra er effectief een steunzone in het Waals Gewest zou worden erkend, kan de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor investeringen in steunzones dus ook in die steunzone worden toegepast, tenminste voor zover alle voorwaarden daartoe voldaan zijn. Wij houden u op de hoogte van alle ontwikkelingen hieromtrent.

De volledige tekst van het samenwerkingsakkoord tussen het Waals Gewest en de Federale Staat vindt u hier terug.