Wat zal er gebeuren met de maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling ?


44297

Ontwerpen van koninklijk besluit ...

De ministerraad heeft vier ontwerpen van koninklijk besluit goedgekeurd tot uitvoering van de beslissingen die werden genomen in de begrotingsopmaak over de tewerkstelling.

Hieronder een samenvatting van de bepalingen van deze ontwerpbesluiten:

  • Stages worden in aanmerking genomen voor de startbaanovereenkomst:

De ondernemingen die minstens 50 werknemers tewerkstelden op 30 juni van het voorgaande jaar, zijn verplicht een bepaald percentage aan jongeren in dienst te nemen met een startbaanovereenkomst. Deze startbaanverplichting houdt de verplichte indienstneming in van minstens 3% aan jongeren die minder dan 26 jaar oud zijn en ingeschreven als werkzoekende, uitgedrukt in voltijdse equivalenten ten opzichte van het tweede kwartaal van het vorige jaar.

Het koninklijk besluit bepaalt dat de werkgever die leerlingen, studenten of cursisten als stagiair opvangt, zal worden vrijgesteld van zijn verplichting inzake startbaanovereenkomsten op voorwaarde dat hij minstens voor twee derde aan die verplichting voldaan heeft.

  • Versterking van de vermindering van de sociale bijdragen:
  • De structurele vermindering omvat een forfaitair basisbedrag en een supplement voor de lage lonen. Vanaf 1 januari 2010 zullen de lage lonen voor de structurele vermindering begrensd worden op 6.030 EUR. Met andere woorden, de vermindering van de socialezekerheidsbijdragen zal worden versterkt voor de lageloonwerknemers. 
  • Voor de werknemers van jonger dan 19 jaar is er een totale vermindering van de sociale bijdragen.
  • Verminderingen van de patronale bijdragen voor de mentors in de onderneming:

Vanaf 2010 zal de werkgever die in de onderneming een mentor aanstelt voor de omkadering van stagiairs een bijdragevermindering genieten van 400€ per vijf stageposten per kwartaal.  De mentor moet een werknemer zijn met vijf jaar beroepservaring en een mentoropleiding hebben gevolgd.

Deze maatregel werd genomen om de opleiding in de onderneming te bevorderen.

Opmerking: De artikels 20 en 21 van de wet ter ondersteuning van de werkgelegenheid van 30 december 2009 (BS van 31 december 2009) voorziet die mogelijkheid. De datum van inwerkingstreding is echter nog te bepalen.

  • Ontslag na herstructurering:

De werknemers die minstens 45 jaar zijn of minstens 5 jaar beroepservaring hebben en die worden ontslagen in het kader van een herstructurering krijgen de kans hun ervaring en deskundigheid door te geven als opleider of begeleider.

Vanaf 1 januari 2010 kunnen de openbare instellingen voor beroepsopleiding, de sectorale opleidingsfondsen en hun respectievelijke partners een beroep doen op deze ontslagen werknemers om in aanmerking te komen voor de volgende voordelen:

  • een activering van de werkloosheidsuitkering van 1100€ per maand gedurende 24 maanden;
  • een vermindering van de socialezekerheidsbijdragen van 1000€ per kwartaal gedurende acht kwartalen.
  •  

    ...een gedeeltelijke herwerking van de banenplannen vanaf 2010.

    Een voorontwerp van wet betreffende de vereenvoudiging van de banenplannen geeft de aanzet tot wijziging van de tewerkstellingsstimulansen.

    Het voorontwerp beoogt volgende veranderingen:

    • afschaffing van de doelgroepvermindering ‘oudere werknemers’ (gepland op 1 januari 2012);
    • afschaffing van de doelgroep ‘langdurig werkzoekenden’ behalve voor de APS, doorstromingsprogramma’s en  SINE (gepland op 1 april 2010);
    • afschaffing van de doelgroepvermindering ‘eerste aanwervingen’ behalve voor de werknemers van categorie 1 van de structurele vermindering(gepland op 1 april 2010).  De sociale Maribel zal daarentegen worden versterkt;
    • afschaffing van de doelgroepvermindering "jonge werknemers’ categorie 5: jongere vanaf 19 jaar(1 januari van het jaar van de 19de verjaardag) tot de laatste dag van het kwartaal dat voorafgaat aan dat waarin zij 30 jaar worden (gepland op 1 januari 2012);
    • afschaffing van de doelgroepvermindering "laaggeschoolde jongeren’ categorie 2 maar behoud van de doelgroepvermindering ‘zeer laaggeschoolde jongeren of minder geschoolde van vreemde afkomst of erkend als persoon met een handicap op voorwaarde dat de jongere is ingeschreven als werkzoekende en geen 26 jaar is(gepland op 1 januari 2012);
    • de geldigheidsduur van de startbaankaart zal in alle gevallen beperkt zijn tot uiterlijk 31 maart 2010  (gepland op 1 januari 2010).

    Het voorontwerp bevat weliswaar overgangsmaatregelen. Met andere woorden, de werknemers die reeds bijdrageverminderingen genoten voor de inwerkingtreding van de nieuwe normen, zullen die blijven genieten tegen bepaalde voorwaarden. Noteer ook dat er nog heel wat onzekerheid is omtrent de daadwerkelijke vankrachtwording van de geciteerde veranderingen (de vermelde data zijn slechts een aanduiding) alsook omtrent de juiste inhoud ervan. Dit mag dus niet uit het oog worden verloren!