Welke verplichtingen hebben de werkgevers van een bouwbedrijf inzake sociale verkiezingen?


54117

Bepaalde sectoren sluiten specifieke akkoorden met betrekking tot de organisatie van sociale verkiezingen. Dit is het geval voor de bouwsector waar de vakbondsafvaardiging sedert vele jaren de opdrachten van de ondernemingsraad en/of van het comité voor preventie en bescherming op het werk uitvoert.

Met betrekking tot de sociale verkiezingen 2012 wachten wij nog op de hernieuwing van de verbintenis van de vakbonden van de bouw om geen kandidatenlijsten voor de sociale verkiezingen in te dienen.

Mocht deze verbintenis voor 2012 hernieuwd worden dan zal u als werkgever van de bouwsector de verkiezingsprocedure toch op gang moeten brengen. U zal dus de mededelingen en de raadplegingen op de dagen X - 60, X - 35 en X moeten doen. Indien op dag X+35 geen kandidatenlijsten ingediend zijn, dan zal u schriftelijk kunnen beslissen de procedure te stoppen op dag X + 36.

Nochtans, zelfs al zou de verbintenis van de vakbonden van de bouw hernieuwd worden voor 2012, indien uw onderneming niet uitsluitend onder het paritair comité 124 ressorteert, dan nog zou u kunnen geconfronteerd worden met de vraag van andere vakbondsorganisaties dan die van de bouw, om sociale verkiezingen te organiseren in de onderneming. Van zodra u een dergelijke vraag zou krijgen, zal u verkiezingen moeten organiseren tot aan het einde van de procedure en aan deze verkiezingen kan worden deelgenomen door alle personeelsleden van uw onderneming (werknemers van de bouw inbegrepen).